Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Наказ МОН, який неможливо виконати»: юрист розповідає, яку медичну довідку слід принести до школи

«Наказ МОН, який неможливо виконати»: юрист розповідає, яку медичну довідку слід принести до школи

Отримати Довідку № 086-1/о неможливо?

6 хв на прочитання26 Серпня 2024, 16:16
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Серпень — пора зарахування учнів до закладів освіти. Але цього року перед директорами шкіл постало питання: яку довідку вимагати від батьків — за формою № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду», чи за формою № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)»? Ось що про це розповідає Сергій Борисенко, заступник голови Харківської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних і комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти (далі Порядок 367), затверджений наказом МОН 16.05.2018 № 367.

«Наказ непоганий, про що свідчите той факт, що навіть в умовах карантину та військового стану зміни та доповнення до нього не вносилися», — зауважує юрист.

Проте 20.05.2024 МОН видає наказ №714 «Про внесення змін до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти». А 10.06.2024 — новий наказ № 825 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 20 травня 2024 року № 714». Тобто наразі Порядок 367 має вже три редакції.

Зокрема у п. 4 розділу І першої редакції наказу було вказано, що зарахування до закладу освіти здійснюється відповідно до наказу його керівника, що видається на підставі заяви про зарахування до закладу освіти одного з батьків дитини (чи повнолітньої особи, яка має намір здобувати освіту), поданої особисто (з пред’явленням документа, що посвідчує особу заявника) за зразком згідно з додатком 1 до цього Порядку. До неї додаються:

1) копія свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу здобувача освіти (під час подання копії пред’являється оригінал відповідного документа);

2) оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду», затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 серпня 2010 року № 682, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 вересня 2010 року за № 794/18089;»

Після внесених МОН змін пункт 4 розділу І виглядає так:

«Для зарахування дитини до закладу освіти одним із її батьків чи повнолітньою особою, яка має намір здобувати освіту, до закладу освіти подається заява, у якій зазначаються відомості про серію, номер (за наявності) та дату видачі:

  • свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу повнолітнього вступника, який має намір здобувати загальну середню освіту;
  • медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду» (далі – Довідка 086-1/о), затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 серпня 2010 року N 682, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 вересня 2010 року за № 794/18089 (подається лише при зарахуванні на очну (денну, вечірню) форми(у) або при поєднанні цієї форми з іншими формами здобуття повної загальної середньої освіти)».

То що ж змінилося?

  1. Якщо раніше при зарахуванні дитини до закладу освіти необхідно було надавати копію свідоцтва про народження та оригінал чи копію Довідки № 086-1/о, то тепер достатньо лише вказати номер та дату видачі у заяві, пред’являти оригінали не потрібно.
  2. Раніше довідка Довідка № 086-1/о подавалася завжди, а тепер лише при зарахуванні на очну (денну, вечірню) форми(у) або при поєднанні цієї форми з іншими формами здобуття повної загальної середньої освіти.

«Теж нібито покращення, але лише для учнів та їх батьків, які отримують освіту за дистанційною формою — для учнів умовно «безпечних» областей, які навчаються офлайн, нічого не змінилося», — коментує Сергій Борисенко.

Проте головне не це, а те, що отримати Довідку № 086-1/о неможливо.

Форму медичної довідки за № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду» було затверджено наказом МОЗ від 16.08.2012 № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів», який наказом МОЗ від 16.05.2024 № 849 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16.08.2010 року № 682» було скасовано.

Тобто жоден лікар в Україні довідку № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду» не дасть.

Натомість Міністерство охорони здоров’я України наказом ще від 25.07.2023 № 1351 «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку» затвердило Форму первинної облікової документації № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)», яку лікарі й будуть видавати дітям.

«Обидва накази МОЗ №1351 від 25.07.2023 та № 849 від 16.05.2024 року були погоджені з МОН і особисто з паном О. Лісовим, але при внесенні змін до Порядку 637 чомусь не враховані. Можливо, якби МОН погодив свій наказ із МОЗ, то цієї б помилки не було б», — припускає юрист.

Отже, відповідно до чинного Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН 16.05.2018 № 367 (зі змінами та доповненнями внесеними наказом від 2005.2024 № 714) при зарахуванні дитини до закладу освіти батьки повинні надати довідку №086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду». Але наказом МОЗ від 16.05.2024 № 849 цю довідку скасовано, і замість неї лікарі надають Довідку №086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)», затверджену МОЗ від 25.07.2023 №1351.

«Тож перед керівники закладів загальної середньої освіти які зараховують учнів на очну форму навчання стоїть складна дилема, що порушувати. Або Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти та прийняти від батьків довідку № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)», за що їх можна притягнути до дисциплінарної відповідальності. Або дотриматися Порядку та відмовити у зарахуванні дитини на навчання у зв’язку з відсутністю передбачених Порядком документів, але порушити при цьому право дитини на освіту», — говорить юрист.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання5 годин тому
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання6 годин тому
Іноземець намагався провезти наркотики.
Фото: Львівська митниця
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання11 годин тому
Зображення створено Ш
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання11 годин тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання12 годин тому
Восени зробити дітей яскравішими — не лише веселіше, а й безпечніше, говорить експерт
1 хв на прочитання13 годин тому
ВООЗ дозволила організаціям ООН закуповувати вакцину проти Mpox: ось хто в пріоритеті
2 хв на прочитання21 година тому
На Київщині виявили вовка зі сказом: оголошено карантин
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Осінній пиріг зі сливами і корицею
Що приготувати зі слив: осінній пиріг зі сливами і корицею
1 хв на прочитання16 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Тектонічні плити почали рухатися: у Хмельницькому й Одесі відчули відлуння землетрусу, який стався у Румунії
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Міненерго
Україна закликає МАГАТЕ вжити заходів для припинення атак на цивільну енергетичну інфраструктуру та звільнення ЗАЕС
1 хв на прочитання2 години тому
Розі у свій 32-й день народження торік. Фото: Newsquest/SWNS
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання3 години тому
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитання4 години тому
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому
З вулиць Чернігівщини зникли горобці - у причинах розбиралися екологи
1 хв на прочитання7 годин тому
На Черкащині майже добу горить ліс, до медиків звернулись уже шестеро людей
1 хв на прочитання8 годин тому