Догори
Дати відгук

Найвищими за всю історію: в Україну почали завозити картоплю з-за кордону

За перший тиждень 2024 року ціни зросли до 15-20 грн/кг

1 хв на прочитання17 Січня 2024, 14:27
В Україну почали завозити картоплю з-за кордону В Україну почали завозити картоплю з-за кордону
Поділитись:

В Україну з 4 січня почали надходити сотні тонн картоплі з Польщі, Литви та Латвії. 

Це повʼязано з суттєвим зростанням цін на картоплю. 

За перший тиждень 2024 року ціни зросли до 15-20 грн/кг (0,39-0,52 дол./кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці 2023 року.

«Наразі оптові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію, як у гривні, так і в перерахунку на долари або євро. 

Фактично за рік ціни на цей товар зросли в 3,5-4 раза. 

При цьому буквально за останні 3 тижні оптова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах Євросоюзу, що зробило імпорт картоплі економічно доцільним», — розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

Зростання ціни він пояснив зниженням обсягів виробництва через те, що фермерам протягом кількох сезонів поспіль було економічно невигідно вирощувати картоплю — оптові ціни на картоплю в Україні переважно не покривали витрат на її вирощування, змушуючи багатьох професійних картоплярів економити, зокрема й на якісному посівному матеріалі. 

На думку Ярмака, все це разом із несприятливими погодними умовами сформувало дефіцит якісної продовольчої картоплі на ринку України.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.