Вєтрова Влада2 хв на прочитання05 Вересня 2023, 15:36
Супер заготівля з буряка на всі випадки життя без оцту та стерилізації. Як борщова заправка, як закуска, як намазка на хліб із чаєм на перекус. Як зручно та смачно взимку з такою заготівлею, а приготувати простіше простого.
Зберігатися такий салат за кімнатної температури.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Буряк 4 кг
- Морква 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста 0,5 кг
- Помідори 1,5 кг
- Перець болгарський 0,5 кг
- Часник 200 гр
- Олія без запаху 250 мл
- Гострий перець 1 шт
- Сіль 50 гр (2 ст. ложки)
- Цукор 150 гр
- Лимонна кислота 1 ч. ложка
Приготування:
- Буряк очищаємо, вага у чистому вигляді 4 кг. Нарізаємо його на шматочки.
Скористаюся насадкою – шатківницею для м’ясорубки з ріжучим барабаном, виходить як на середній тертці. Шинкуємо буряк.
- Далі натираємо моркву 0,5 кг.
- Помідори нарізаємо на шматочки, видаляємо плодоніжки, вага виходить 1,5 кг. Пропускаємо помідори через м’ясорубку.
- Часник 200 г подрібнюємо за допомогою блендера, можна пропустити через прес.
- Перець болгарський очищаємо від насіння. Нарізаємо перець дрібною соломкою, одержуємо 0,5 кг.
- Цибулю 0,5 кг нарізаємо дрібним кубиком.
- Гострий перець 1 шт подрібнюємо разом із насінням. Бажаєте менш гострий салат, насіння видаляйте.
- Ставимо на плиту широку каструлю з товстим дном. Виливаємо в неї олію без запаху 250 мл, включивши плиту. Всипаємо цибулю. Пасеруємо цибулю до прозорості на максимальній потужності 5-7 хвилин, перемішуючи.
- Всипаємо моркву, болгарський перець, перемішуємо та пасеруємо 5 хвилин.
- Далі вливаємо перекручені помідори. Додаємо буряки. Всипаємо сіль 2 столові ложки. Всипаємо цукор 150 гр. Додаємо гострий перець та чайну ложку лимонної кислоти.
З лимонною кислотою буряк не змінить колір і заготівля добре зберігатиметься.
- Все перемішуємо, закриваємо кришкою і тушимо з моменту закипання 45 хвилин на середній потужності, періодично перемішуємо.
- Далі додаємо часник, перемішуємо і тушимо ще 10 хвилин, закривши кришкою.
- Розкладаємо салат по стерилізованих банках до самого верху, накриваємо стерильними кришками і закручуємо. Виходить 12 банок по 550 мл.
Накриваємо теплим пледом і залишаємо до повного остигання. Зберігається такий салат за кімнатної температури.