Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Найкращу кригу варять з окропу, а секрети рецепту бережуть.. льодовари

Найкращу кригу варять з окропу, а секрети рецепту бережуть.. льодовари

За екзотичною назвою "льодовар" приховується професія заливників льоду - і фахівців, що працюють на великих льодових аренах, і любителів, котрі заливають для дітлахів ковзанки у дворах.

4 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: льодовар під час коригування криги на ковзанці ФОТО: льодовар під час коригування криги на ковзанці
Поділитись:

Найкращу кригу варять з окропу, а секрети рецепту бережуть.. льодовари! Звучить фантастично? Але це правда. Процес правильної заготівлі або створення криги непростий чи то в кулінарії, чи для виготовлення крижаних скульптур чи для льодової арени. Він потребує спеціальних знань та умінь і чіткого дотримання технології.

Льодовари – це справжні чарівники, які створюють ідеальну поверхню для ковзанярів, хокею, фігурного катання та інших зимових розваг. Їхня робота непомітна для більшості. Але надзвичайно важлива, адже саме завдяки цим професіоналам лід стає ідеальним майданчиком для спорту та розваг.

Професійне свято льодоварів

День льодовара відзначають щорічно 16 січня. Саме взимку їхня праця стає найбільш актуальною, адже відкриваються ковзанки, а спортивні змагання на льоду набирають обертів. У цей день вшановують людей, які з року в рік забезпечують якісний лід для різних заходів.

Як «варять» лід?

Процес заливання ідеальної льодової поверхні — це справжня наука. Створення ковзанки — справа досить трудомістка. Щоб катання було приємним, а лід по-справжньому слизьким — потрібно виконати велику роботу. Спершу роблять так зване корито, в яке засипається ґрунт. Потім кладуть термоізоляцію, щоб не морозити землю. А зверху укладають бетон.

Поверх бетону встановлюються спеціальні трубки, якими пропускається холодоагент. Його охолоджують спеціальні машини-компресори. Тільки коли трубки досягнуть температури мінус 4-6 градусів, починають «варити» лід. Для цього заливається вода, яка поступово починає твердіти. Коли вона охолоджується до певної температури, зверху наливається ще 2-3 сантиметри води.

ФОТО: ілюстративне / згенеровано ШІ

Потім розпочинається робота льдовара. На ковзанку виїжджає спеціальна машина, яка заливає її гарячою водою. Вона потрібна для того, щоб вирівняти поверхню льоду, відшліфувати її, прибрати мікротріщини. Все робиться з використанням спеціального інженерного пристрою, який зветься «рівень». За рахунок високої температури лід стає гладким і зносостійким.

Головне завдання машини для заливання — це зрізати лід, для чого використовуються величезні ножі. Одночасно вона заливає лід гарячою водою для шліфування. Крім того, вона може ще й прибирати невеликий шар снігу у спеціальний резервуар.

На лід коригувальна машина виїжджає шість разів на день, кожні дві години. Поки машина робить заливку з одного боку, відвідувачі ковзанки мають змогу катаються з іншого. Іноді буває, що на льоду утворюються жолоби і машинного коригування стає недостатньо. Тоді на арену знову виходять майстри льодоваріння і відновлюють поверхню ковзанки в ручному режимі.

Висока якість льоду досягається наполегливою працею. Є спеціальна людина, яка стежить за охолоджувальними машинами. Цей експерт повинен підтримувати певну температуру, щоб лід не переморозився. Ну і, звичайно ж, найважливішою складовою є праця льодовара, яка хоч і важка, але дуже цікава.

ФОТО: ілюстративне / згенеровано ШІ

Особливості професії

Робота льодовара потребує уважності, точності та технічних знань з фізики, хімії та інженерії. Важливо враховувати температуру повітря, вологість і навіть погодні умови, якщо ковзанка знаходиться просто неба.

У приміщеннях льодовари контролюють систему охолодження, слідкують за станом льоду і усувають дефекти, які можуть виникнути в процесі експлуатації. Вони працюють у тісному контакті з інженерами та операторами обладнання.

Як вшановують професію?

У День льодовара проводяться тематичні заходи, де розповідають про важливість цієї професії. Часто організовують майстер-класи, де всі охочі можуть спробувати себе в створенні льоду. У спортивних клубах дякують льодоварам за їхній внесок у змагання, а на міських ковзанках нерідко проводять святкові акції.

Чому це важливо?

Лід — це не просто замерзла вода. Це складний технологічний продукт, від якого залежить комфорт, безпека і результати спортивних подій. Льодовари — це ті, хто залишаються за лаштунками, але без них неможливі перемоги, шоу чи сімейне дозвілля. Їхня праця заслуговує на визнання і повагу, адже вони роблять зиму по-справжньому особливою. Гострої актуальності вона набирає в умовах сьогодення, коли сучасні люди "бачать" сніг і кригу навіть взимку — все частіше у своїх спогадах, в кіно чи уяві.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
ФОТО: на побережжі Чорного моря у Криму збирають мазут, який принесла вода
Десяткам людей у рф знадобилась меддопомога після прибирання мазуту на узбережжі Чорного моря
1 хв на прочитання38 хвилин тому
ФОТО: Ведмідь не впав у сплячку через теплу зиму / НПП "Синевир"/Facebook
Потепління, "нульові" морози і біоритми природи: що відбувається з тваринами?
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Сад Город Квіти»
Як зробити просту теплицю з сантехнічних труб, плівки, сітки й арматури: ідеї та поради (ФОТО)
2 хв на прочитання9 годин тому
Амазонка кардинально змінила напрямок течії
Сенсаційне відкриття: Амазонка раніше текла у зворотному напрямку
1 хв на прочитанняВчора
Наука наблизилась до розгадки механізму виникнення землетрусів
1 хв на прочитанняВчора
У Лос-Анджелесі продовжують вирувати масштабні пожежі: 25 загиблих, понад 100 тисяч евакуйованих
1 хв на прочитанняВчора
На Тернопільщині викрили підпільне виробництво бутильваної води
1 хв на прочитанняВчора
В українські водойми торік випустили майже 11 млн екземплярів цінних видів риби
1 хв на прочитанняВчора