Догори
Дати відгук

Найкорисніший інгредієнт для салату

Цей інгредіент повинен стати основою літніх салатів через кладязь корисних речовин.

2 хв на прочитання02 Липня 2022, 14:00
Поділитись:

Будь-який фахівець з харчування скаже вам, що зелень повинна бути у здоровому раціоні. Вона надзвичайно багата на вітаміни, мінерали, клітковину, які так необхідні для правильної роботи організму людини. Однак не вся зелень корисна однаково. Абсолютним рекордсменом по праву вважається шпинат: його листя містить величезну кількість поживних речовин, яких не знайдете в іншому продукті. Про те, чому шпинат необхідно додати в раціон і в якому вигляді його краще вживати, розповідаємо в нашому матеріалі.

Шпинат надзвичайно багатий вітамінами і мінералами Це справжнє джерело вітаміну С – потужного природного антиоксиданту, який необхідний для здоров’я серця, міцного імунітету і краси шкіри. Всього одна чашка свіжого шпинату містить всю добову норму вітаміну К – він незамінний для здоров’я кісток та серцево-судинної системи. Дефіцит вітаміну К може спричинити порушення в роботі серцевого м’яза, а також стати причиною пошкодження стінок судин та їх кальцифікації.

Крім того, зелене листя шпинату надзвичайно багате на вітаміни групи В (особливо фолієвої кислоти), які необхідні для синтезу еритроцитів, правильної когнітивної та м’язової функції. Мінеральний склад шпинату теж вражає – він містить залізо, магній, калій та кальцій, які необхідні для правильної роботи всіх систем організму та відповідають за нормалізацію водного балансу.

Крім вже згаданого вітаміну С, шпинат багатий і на інші антиоксиданти: серед них кемпферол і кверцетин. Вільні радикали, ушкоджуючи клітини організму, запускають у них окислювальні процеси, які можуть стати причиною багатьох хронічних захворювань та передчасного старіння. Антиоксиданти захищають організм від вільних радикалів, а також від впливу ультрафіолетового випромінювання, що може стати причиною появи зморшок, гіперпігментації та навіть меланоми.

Активні речовини, що містяться в листі шпинату, сприяють нормалізації кров’яного тиску, причому підходять вони для людей і з гіпер-і з гіпотонією. Високий вміст вітаміну А в зелені забезпечує захист очей від щоденних навантажень і допомагає у профілактиці вікових змін зору.

В якому вигляді його краще їсти

Шпинат можна вживати як в сирому, так і в тушкованому вигляді (припущенному мінімально на сковорідці). Причому дієтологи не рекомендують зупинятися на чомусь одному. У той час як одні поживні речовини у шпинаті руйнуються під впливом високих температур, інші збільшують свою концентрацію. Саме тому варто додавати свіже листя шпинату у свої салати, смузі та сендвічі, а оброблені термічно – у гарячі страви.

Відомо, 4 прості кроки, які допоможуть швидко заснути.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Рятувальники Одещини ліквідували пожежу в екосистемі, горіло 30 га хвойного лісу(ФОТО)
1 хв на прочитання50 хвилин тому
Стало відомо, на який період в Україні продовжено військовий стан та мобілізацію
1 хв на прочитання2 години тому
Свято археологічної спільноти, День релаксації та «Алло» – проживіть день правильно
2 хв на прочитання3 години тому
Розслідування справи про заволодіння зерном на 15 млн грн завершено – НАБУ
2 хв на прочитання3 години тому
Україні необхідний моніторинг усіх незаконних рубок для ефективного збереження лісів
1 хв на прочитання4 години тому
Вибух на ЗАЕС може накрити навіть Москву, людей із прилеглих території доведеться відселяти — фізик
2 хв на прочитання4 години тому
Смачнющий салат із баклажанів: перевірений рецепт на зиму
1 хв на прочитання5 годин тому
ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки – Енергоатом
1 хв на прочитання6 годин тому