Ціни на абрикоси, які ще у червні називали «найдешевшим фруктом сезону», зросли у півтора рази. Приводом для подорожчання стало сезонне скорочення пропозиції абрикосів, оскільки реалізація фруктів ранніх сортів вже фактично завершилася, пише Agro Review з посиланням на аналітику проєкту «АПК-Інформ: овочі і фрукти».
Так, на сьогоднішній день українські садівники пропонують до продажу абрикос за ціною 25-40 грн/кг ($0,90-1,45/кг), що в середньому в 1,5 рази дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
На думку учасників ринку, причиною цінового зростання стало, насамперед, різке зниження врожайності цих фруктів у поточному сезоні в основних регіонах виробництва. Основною причиною зниження валового збору стали неодноразові заморозки в квітні, в результаті чого багато господарств півдня втратили до 50% урожаю абрикосів.
Варто зазначити, що на сьогоднішній день абрикос в Україні вже пропонується до продажу в середньому на 42% дорожче ніж наприкінці липня минулого року. При цьому, більшість ключових гравців ринку не виключають, що ціни в цьому сегменті продовжать рости і далі. Свою думку вони аргументують досить гарним попитом на місцеві абрикоси, а також істотним скороченням валового збору цих кісточкових в країні.