Догори
Дати відгук

Найбільший у світі айсберг розколовся на частини та розтанув в Атлантиці (відео)

Він чотири роки дрейфував в океані.

2 хв на прочитання20 Квітня 2021, 11:27
Найбільший у світі айсберг розколовся на частини Найбільший у світі айсберг розколовся на частини
Поділитись:

Айсберг, який був найбільшим у світі, розтанув. Коли у 2017 році айсберг A68 відокремився від Антарктиди, він мав площу майже 6 тис. кв. км — розмір невеличкої країни. Повідомляє DW News.
Але судячи зі знімків супутника, цей айсберг уже майже зник. Від нього лишилася безліч дрібних фрагментів, які, за даними Національного льодового центру США, більше не варто відстежувати.
Остання велика частина A68, відома як A68a, мала розмір лише 3 на 2 морські милі. A68 відколовся від льодовикового шельфу Ларсон на краю Антарктичного півострова, і протягом року майже не рухався. Але потім він почав дрейфувати на північ з усе більшою швидкістю завдяки сильним течіям і вітрам.
Цей шматок криги вагою мільярди тонн рухався до Британської заморської території Південна Джорджія. Цей маленький острів — місце загибелі багатьох найбільших айсбергів. Потрапивши на місцеві мілини, вони приречені поступово танути. Але A68 такої долі вдалося уникнути. Його згодом згубили хвилі, тепла вода та вищі температури повітря в Атлантиці. Він просто розколювався на дедалі менші фрагменти.



«Якщо уявити співвідношення його товщини — це як поставити один на один чотири шматки паперу формату А4, — розповів професор Адріан Лукман з Університету Свонсі. — Тож він був неймовірно гнучкий і крихкий, коли рухався океаном. Це тривало роками. Але врешті-решт він розколовся на чотири-п'ять частин, а потім розпалися і вони».
Відкол таких глиб льоду й таке відносно швидке, лише за чотири роки, танення науковці вважають прямим наслідком глобального потепління.

Тим часом у Харкові виявили рештки сотень мертвих тварин, які нестерпно смердять (фото 18+).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.