Догори
Дати відгук

Нафтопереробна галузь України на межі краху: тисячі людей можуть залишитися без роботи

Про це завили в Українській енергетичній асоціації

2 хв на прочитання11 Листопада 2020, 19:58
Поділитись:

Українська енергетична асоціація (УЕА) закликала комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики негайно розглянути законопроєкт № 4098, який покликаний збалансувати акцизний податок на пальне та підтримати вітчизняну нафтопереробку.

Про це йдеться в заяві Асоціації, встановлення балансу акцизів призведе до збалансування цін на ринку та конкурентоспроможності вітчизняного виробництва палива. Вирішення цієї проблеми більше не можна відкладати.

"Вже зараз ми маємо чіткі та аргументовані пропозиції, як знайти компроміс. Вперше за шість років влада показує, що може встановити на ринку нафтопродуктів ринкові та прозорі правила. Це крок на зустріч справедливому і конкурентному ринку. Нам усім треба пам’ятати, що зруйнувати галузь — це легко, а відновити її – це довгий, а іноді й неможливий шлях. Тому у нас немає часу відкладати питання, що призведе до справедливого здешевлення бензину та збереження вітчизняної галузі нафтопереробки" - зазначила президент УЕА, ексзаступник Міністра енергетики Юлія Підкоморна.

Наголошується, що закон № 4098 спрямований на порятунок галузі та збереження десятків тисяч робочих місць. Аналіз ринку, проведений експертами Асоціації, засвідчує, що за існуючої ситуації та бездіяльності влади, українські нафтопереробні заводи скоро почнуть закриватися.

"Вже протягом року є ризик зупинки одного з двох працюючих вітчизняних заводів. Це буде негативна ланцюгова реакція для суміжних галузей, таких як видобуток та транспортування нафти та газу. Ситуація на ринку майже досягла точки неповернення і ми не маємо часу для будь-яких додаткових узгоджень та зайвих розмов. Україна вже втратила шість нафтопереробних заводів за останнє десятиліття і саме зараз настав час встановити рівні правила на ринку та справедливі акцизи", - зазначила у зв’язку з цим президент Асоціації.

"Ми як і Європа переходимо на електромобілі, але наша економіка ще не менше десяти років буде споживати вуглеводневе пальне. Стратегічні галузі економіки та соціальна сфера орієнтовані на традиційні види палива і мають бути повністю забезпечені якісним та дешевим енергоносієм. Тому вітчизняні заводи треба рятувати для підтримки нашої української економіки", - продовжила вона.

За словами Підкоморної, зобов’язання України перед ЄС треба співвідносити з реальними можливостями країни. Дискусії щодо проблеми тривають вже 6 років, але нічого не зроблено.

Водночас експерти Асоціації зазначають, що законопроєкт № 4098 сприятиме зниженню цін на пальне, зокрема на бензин приблизно на 3-4 гривні за літр.

Нагадаємо, мільйони сімей можуть залишитись без газу в розпал опалювального сезону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Фото: «Китайська панорама»
У тренді: в Китаї зелена енергетика вперше перевершила вугільну за встановленою потужністю
1 хв на прочитанняВчора
Пошкодження магістральних мереж
Через пошкодження магістральних мереж є обмеження з видачі електроенергії - міністр енергетики
1 хв на прочитання25 Липня 2024
З ремонту вивели ще один атомний блок
Image by PIRO4D from Pixabay
Світла стане більше: з ремонту вивели ще один атомний блок
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Світлана Гринчук
Підтримка групи G7+ допоможе Україні посилити енергосистему і наростити генерувальні потужності до наступної зими — Світлана Гринчук
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Міненерго і японське JICA узгодили пріоритети співпраці для відновлення енергосектору і підготовки до зими
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Є кілька сценаріїв того, як Україна проходитиме найближчу зиму — енергетик
1 хв на прочитання23 Липня 2024
Кабмін сьогодні прийняв низку важливих рішень для країни
6 хв на прочитання23 Липня 2024
Туреччина допоможе Україні з відновленням енергосектору і нарощуванням потужностей розподіленої генерації
1 хв на прочитання23 Липня 2024