Наближається непомітно: найперші симптоми клімаксу, на які рідко звертають увагу

6 хв на прочитання7 годин тому
Зображення створено ШІ

18 жовтня — Всесвітній день менопаузи.

18 жовтня відзначають Всесвітній день менопаузи. Навряд чи хтось із нетерпінням чекає цього періоду, але якщо правильно до нього підготуватися, то можна значно полегшити собі адаптацію до нового етапу жіночого життя.

Загальновідомо, що клімакс настає приблизно в 45-50 років і що головною його ознакою є припинення менструацій. Але перші симптоми менопаузи даються взнаки набагато раніше її реального настання. Цей період називається перименопаузою і може тривати до 5 років. Оскільки менструації зберігаються, то, як свідчить медична статистика, 91 % жінок навіть не підозрюють про наближення клімаксу. Як же розпізнати його наближення?

«Здорові люди» перерахували симптоми, які першими вказують на початок клімаксу.

Нічна пітливість

Один із найпоширеніших симптомів менопаузи. Вона виникає внаслідок припливів у нічний час. Точна причина, чому це відбувається, досі не відома. Але є припущення, що це пов'язано зі зниженням рівня естрогену та його впливом на гіпоталамус — область мозку, яка відповідає за регуляцію температури тіла.

Припливи

Цей симптом клімаксу, що наближається, — один з найбільш поширених. Жінка може відчувати жар, особливо в області грудей, шиї й обличчя, сильно червоніти та потіти. У деяких випадках — відчувати озноб.

Перепади настрою

З усіх симптомів клімаксу, що насувається, перепади настрою — один із найбільш дратівливих. Через зміни рівня гормонів у період перименопаузи настрій та емоції жінки можуть бути такими ж непередбачуваними та мінливими, як погода. З їранку сонце, за годину вітер із дощем, ще за годину град і блискавки, а потім повний штиль. І так по колу у рандомному порядку.

Нерегулярний менструальний цикл

Поширеною ознакою перименопаузи, перехідної фази перед настанням клімаксу, є порушення менструального циклу. Тобто менструації є, але може змінюватися тривалість циклу, рясність і якість виділень тощо.

Зниження лібідо

Це відбувається через зниження рівня статевих гормонів та лабільності настрою. Крім того, у деяких жінок лібідо знижується через прийом лікарських засобів для лікування клімактеричного синдрому.

Сухість піхви

Одним із найбільш незвичайних симптомів менопаузи, що настає, є нестача природного мастила. На жаль, цей симптом може зробити статевий акт важким і болючим, відповідно сильно вплинути на якість інтимного життя.

Поколювання в руках і ногах

Ще один незвичайний симптом. Оскільки в організмі відбувається гормональна перебудова, гормони «скачуть», це впливає на центральну нервову систему та призводить до таких незвичайних відчуттів.

Головний біль

Через зниження рівня синтезу естрогенів у періоді перименопаузи та менопаузи жінок нерідко починають турбувати головний біль і мігрені.

Зміни смаку

Мало хто очікує, що зміна смакових відчуттів може бути одним із побічних ефектів близького клімаксу. Проте деякі жінки саме у перехідному періоді починають відчувати смак продуктів інакше, можуть скаржитися на сухість у роті.

Втома

Цей симптом зазвичай не беруть до уваги, оскільки він вкрай поширений і йому завжди знаходиться пояснення. Але саме в період перименопаузи основною причиною постійної втоми та швидкої стомлюваності є погана якість сну через нічну пітливість і припливи жару.

Біль у суглобах. М'язові болі та напруга

І знову у всьому винен естроген. Про дефіцит цього гормону, що наростає, організм може почати повідомляти болями в суглобах і м'язах.

Відчуття ураження електричним струмом

Однією з найбільш тривожних ознак перименопаузи є відчуття, що нагадує удар електричним струмом, що ніби пронизує все тіло наскрізь. Є припущення, що це відбувається через зміну рівня гормонів, що впливають на нервову систему.

Проблеми зі сном

Не тільки нічна пітливість та припливи спеки можуть не давати спати ночами. Порушення сну взагалі є однією з найяскравіших ознак початку клімактеричного періоду.

Сверблячка

Естроген пов'язаний із виробленням колагену, а також із природним зволоженням шкіри та слизових оболонок. Таким чином, зменшення естрогену може призвести до сухості та свербежу навколо вульви, а також інших частин тіла.

Проблеми з концентрацією уваги

Ознаки перименопаузи також включають проблеми, що раптом з'явилися, з концентрацією уваги, запам'ятовуванням. Жінки можуть відчувати відчуття, схожі з «туманом у голові», скаржитися на проблеми та труднощі з концентрацією уваги.

Ломкі нігті та витончення волосся

Організм жінки в період менопаузи виробляє менше кератину — речовини, необхідної для міцних, здорових нігтів і волосся. Звідси проблеми з ламкістю нігтів, витонченням і навіть випаданням волосся.

Раптові позиви до сечовипускання

Жінки в перименопаузі та менопаузі можуть відчувати стресове нетримання сечі або часті/раптові позиви до туалету. Під час менопаузи м'язи тазу та сечового міхура жінки можуть ослабнути.

Збільшення ваги

Через зниження рівня естрогену та зниження рівня фізичної активності багато жінок у період перименопаузи починають набирати вагу. Крім того, якщо змінюється настрій, режим харчування може змінитися. Тому так важливо постійно дотримуватися збалансованої дієти та займатися спортом.

Алергія

Це найрідкісніший симптом початку клімаксу — поява алергії або посилення симптомів алергії. Причина в тому, що у жінок у період настання менопаузи можуть спостерігатися сплески гістаміну — хімічної речовини, яка відповідає за алергічні реакції.

Періодичне запаморочення

Коливання гормонів можуть впливати на вироблення інсуліну, через що жіночому організму стає складніше підтримувати правильний рівень цукру в крові.

Порушення серцевого ритму

У жінки в період наближення менопаузи можуть виявитися проблеми із серцевим ритмом, наприклад, аритмія. З усіх симптомів перименопаузи до цього слід поставити найбільш серйозно. Оскільки порушення серцевого ритму можуть бути симптомом цукрового діабету, артеріальної гіпертензії або атеросклерозу артерій.

Депресія

Гормональні зміни можуть спровокувати розвиток депресії. У менопаузальному періоді депресія у жінок трапляється досить часто.

Посилення запаху тіла

Через нічний піт і припливи запах тіла може змінитися. Це вимагатиме більш ретельної гігієни та догляду за собою.

Остеопороз

Дефіцит естрогену часто обертається зниженням мінеральної густини кісток. Вони стають крихкими та легко ламаються. Це дуже поширена проблема серед жінок пери- і менопаузального віку.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: