Догори
Дати відгук

Не зможе уникнути жодна жінка: що слід знати про менопаузу та як до неї готуватися

Іноді менопауза може розпочатися навіть раніше 40 років. Розповідаємо все, що треба знати про цей період життя жінки

7 хв на прочитання10 Вересня 2023, 17:18
Поділитись:

Перехід від репродуктивного віку до наступного етапу — не миттєва подія.

За даними ВООЗ за 2021 рік, близько чверті всіх жінок світу — старше 50 років, а отже, вони, швидше за все, вже пройшли через менопаузу. Що це таке і чому це важливо говорити? «Дзеркало» докладно пояснює.

Що називається менопаузою?

ВООЗ визначає менопаузу як один із етапів життя жінки, коли менструації закінчуються через те, що яєчники перестають виконувати фолікулярну функцію. Це означає, що жіночий організм більше не виробляє яйцеклітини — завагітніти стає неможливо. Як правило, про менопаузу, що настала, говорять, якщо місячних немає 12 і більше місяців поспіль.

Однак перехід від репродуктивного віку до наступного етапу — не миттєва подія. Менопауза – лише його фінальна точка. Перед цим жінка вступає у період перименопаузи. Його початок складно визначити, але тоді в організмі вже починаються зміни, які запускають зупинку роботи яєчників. Цей період може тривати від 7 до 10 років, а деяких випадках може затягтися на 14-15. Саме його зазвичай називають «менопаузою».

Важливо розуміти, що все описане — не хвороба чи розлад. Це нормальна частина життя, з якою зіштовхнуться всі жінки. При цьому менопауза може відіграти величезну роль у житті кожної з них, адже зміни починаються не тільки в тілі, а й, мабуть, у соціальному житті. У багатьох культурах менопауза досі асоціюється зі старістю, а це, своєю чергою, веде до ейджизму, стереотипів та інших труднощів, з якими доводиться зіткнутися жінці.

Але ж це справді якось погано впливає на організм?

Не можна сказати, що цей вплив якийсь поганий. Радше відбуваються дійсно великі зміни, які роблять життя жінки відмінним від того, що в неї було раніше. Головні з них — на гормональному рівні: зокрема, рівень естрогену та прогестерону, вироблення яких відбувається у яєчниках, падає.

Така перебудова організму може призвести до неприємних симптомів або їхньої комбінації:

  • змін у звичному перебігу менструальних циклів (часто вони стають нерегулярними, кровотечі можуть стати надто рясні чи тривалі);
  • так званих припливів (короткочасне відчуття сильної спеки, як правило, у верхній частині тіла й обличчі);
  • проблем зі сном і пітливості ночами;
  • вагінальної сухості та, як наслідок, болю під час статевого акту;
  • дратівливості, перепадів настрою, тривозі;
  • загострення симптомів ПМС;
  • нетримання сечі чи складнощів із цим;
  • депресії.

І це ще неповний перелік. Є й інші ознаки менопаузи, що насувається: зниження лібідо, випадання волосся, погіршення пам'яті, почастішання серцебиття.

При цьому деякі жінки взагалі не мають проблем із симптомами, радіючи, що більше не потрібно жити з хворобливими менструаціями чи чекати на можливу незаплановану вагітність. Тому не варто налаштовуватись на те, що все буде погано. Але пам'ятати у тому, що менопауза впливає всіх жінок по-різному, варто.

Тіло у будь-якому разі зміниться: через гормональну перебудову організм починає інакше витрачати енергію. Багато хто набирає вагу чи, як мінімум, це стає простіше зробити. Також може погіршитися стан здоров'я та фізична витривалість. Наприклад, ВООЗ зазначає, що з настанням менопаузи жінки втрачають свою перевагу перед чоловіками щодо стійкості до серцево-судинних захворювань — усе через падіння рівня естрогену.

У якому віці чекати на менопаузу?

Зазвичай менопауза настає з 45 до 55 років. Однак вона може початися як пізніше цього віку, так і задовго до нього. Якщо останні місячні були віком від 40 до 45, таку менопаузу називають ранньою. Вона зустрічається приблизно в 7,6 % жінок. Окрім цього, існує й передчасна менопауза, що настає до 40 років. Таке трапляється лише з 2 % жінок.

Один із факторів ризику передчасної менопаузи — раніше статеве дозрівання: якщо перші місячні жінки пішли до 11 років, вона має більший шанс зіткнутися з менопаузою до сорока. Особливо це стосується тих, хто жодного разу не народжував: науковці знайшли залежність, що наявність хоча б однієї дитини в таких випадках здатна відсунути початок менопаузи.

Зображення має ілюстративний характер. Фото: stock.adobe.com

Також ранню менопаузу можуть спричинити різні хромосомні порушення, аутоімунні захворювання, променева чи хіміотерапія. Існує і таке явище, як хірургічна менопауза: вона настає після операції з видалення одного чи відразу двох яєчників.

Чи можна якось передбачити, коли почнеться менопауза?

Хоча лікарі пов'язують її настання з різними чинниками: станом здоров'я, демографією та генетичною схильністю — точно передбачити, коли конкретна жінка зіткнеться з менопаузою, неможливо.

До того ж, навіть коли вікові зміни вже почалися, у жінки все одно є шанс завагітніти. Тому, якщо дітей у планах немає, лікарі рекомендують про всяк випадок оберігатися доти, доки місячні повністю не зникнуть і так триватиме щонайменше рік.

Часто буває, що жінка відчуває симптоми менопаузи, але не замислюється над тим, що почалася саме вона, і просто чекає, коли все закінчиться. Але навіть якщо хтось підозрює у себе початі вікові зміни, то соромиться звернутися до лікаря.

Але ж ви самі сказали, що це норма. Хіба можна щось зробити, якщо ці симптоми заважають жити?

Сьогодні лікарі пропонують безліч варіантів як гормональної, так і негормональної терапії, щоб полегшити перебіг менопаузи. Отже, терпіти дискомфорт не варто — краще обговорити свої симптоми з гінекологом. Аби виключити чи підтвердити менопаузу, що почалася, лікар може призначити аналіз на гормони.

Якщо симптоми легкі і загалом терпимі, спершу можна спробувати уникати їх тригерів. Наприклад, кількість припливів можна знизити, якщо не курити (навіть електронні сигарети) і не перебувати в приміщенні, де курять, не пити каву й інші напої, що містять кофеїн, не їсти гостру їжу, не вживати алкоголь і не стресувати — загалом, набір стандартний. Окрім того, радять уникати перебування у спекотних приміщеннях і в принципі на спеці.

Утім, ліки, які допомагають боротися із симптомами менопаузи, також є. Впоратися з припливами можуть допомогти, наприклад, препарати від підвищеного тиску. Від ментальних проблем рятує психотерапія. А от на «альтернативну» медицину та природні біодобавки сподіватися не варто: їхня ефективність і безпека при симптомах менопаузи не доведена. У будь-якому разі перш ніж приймати будь-які препарати (не лише лікарські), порадьтеся з лікарем.

У деяких випадках жінкам призначають гормональну терапію. Як правило, для полегшення симптомів менопаузи виписують препарати з естрогеном, які дають змогу підняти рівень цього гормону. Ними можуть бути спреї, пластирі, таблетки та навіть підшкірні імпланти. У парі з ними зазвичай приймають ліки, які піднімають прогестерон: він необхідний, аби захищати матку від наслідків підвищення естрогену. А якщо жінка хоче підвищити сексуальне бажання, можна використовувати ще й тестостерон у вигляді крему чи гелю.

Зазвичай ризики, пов'язані з прийомом гормональних препаратів, є набагато нижчими, ніж позитивні ефекти від них. Але варто пам'ятати, що така терапія може збільшити ризик деяких видів раку, інсульту та тромбозу — саме тому важливо, щоб лікар знав про сімейну історію хвороби пацієнтки та її особистий анамнез. Хоча вважається, що якщо розпочати терапію ще в період перименопаузи, а не після констатації самої менопаузи, то ці ризики будуть нижчими.

Також ми розповідали про те, чого більшість людей не знає про клімакс: може початися до 40 років і не гарантує, що вагітність не настане.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
В індійських прянощах знайшли отруту — їх могли постачати по всьому світу
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Зображення: URB/SWNS
На території Об'єднаних Арабських Еміратів з'явиться перший у світі оздоровчий острів
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання7 годин тому
Ознаки інсульту Небезпечні симптоми Хвороби
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання8 годин тому
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання13 годин тому
На Одещині відкрили дзеркальний туалет - "мільйонер"
1 хв на прочитанняВчора
Страсна п'ятниця: до чого варто прислухатися, а чого робити зась
2 хв на прочитанняВчора
БЕБ на Волині вилучило контрабандні електронні сигарети вартістю 3,2 млн грн
1 хв на прочитанняВчора