Догори
Дати відгук

Фермерка із Запоріжжя розповіла, як виростити шоколадні апельсини, рожеві банани та ще понад 150 екзотів (фото)

Усі цитруси, щоб довезти до нас, зривають зеленими, обробляють етиленом, а потім парафіном, і вони не соковиті.

5 хв на прочитання02 Квітня 2021, 08:35
На Запоріжжі жінка вирощує шоколодні апельсини, рожеві банани та ще понад 150 екзотів На Запоріжжі жінка вирощує шоколодні апельсини, рожеві банани та ще понад 150 екзотів
Поділитись:

Понад 150 екзотичних сортів рослин вирощує в себе вдома мешканка Запоріжжя. Бергамот, Рука Будди, зелений чай, кава, клементини, апельсини та безліч інших незвичайних рослин. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

Теплиця «заповнювалася» протягом 12 років, а почалося все з маленького мандаринового дерева, яке вмовила замовити донька.

Кількість рослин у теплиці давно перевалила за сотню. Скільки їх сьогодні, Тетяна не знає, каже, не рахувала. Доглядає за екзотикою у вільний від основної роботи час. Цитрусовий будиночок називає своїм хобі.

МАНГО У ПОДАРУНОК

У цитрусовому будиночку немає постійної температури. Тетяна каже, що головне стежити за тим, щоб мінімальна температура була не нижче +5 градусів. Влітку в теплиці повітря прогрівається до +45.

Взимку утримання саду дорого обходиться через опалення. Але з огляду на те, що фрукти, як і самі рослини, по мірі зростання та дозрівання продаються, то на газ «цитрусовий будиночок» заробляє собі сам.

Тетяна каже, що раніше і подумати не могла, що колись у неї буде така теплиця, хоча робота в саду та на городі їй була близька. Сьогодні на місці огірків і помідорів — рожеві банани, дерево бергамота, кумквати, цитрони «Рука Будди».

«Цитруси — це не лише апельсин, лимон, мандарин. У кожного багато різновидів. Є ще, наприклад, цитрон, відомий також під назвою «Рука Будди». В нього немає м’якоті. З нього виходять смачні цукати, варення. Довго хотіла манго. Перше манго замовили з Іспанії, воно було з відкритою кореневою системою, і ми не змогли його адаптувати. Загинуло. Вдруге замовили манго у горщиках, із ґрунтом і перший плід дозрів у мене на 8 березня. Подарунок для мене був. Тепер у нас плоди дозрівають, ми навчилися його прищеплювати. Все пізнається методом проб і помилок, ну і, звичайно, за допомогою перегляду іноземних роликів», — розповідає Тетяна.

Крім іноземних відео, у догляді за рослинами допомагають й іноземні добрива. Особливо хороші, на думку фермерки, італійські. Багато світових розплідників їх використовують.

МРІЮ ВИРОСТИТИ ПАПАЮ

Урожай цитрусових зазвичай збирають взимку, а період дозрівання у середньому триває дев’ять місяців.

Найбільшим плодом, вирощеним у «цитрусовому будиночку», на сьогодні є помело Валентин (Valentine pummelo hybrid). Вага одного плоду — 700 грамів. У нього дуже соковита м’якоть. Живець деревця свого часу привезли з Каліфорнії. За словами Тетяни, смак дуже відрізняється від покупного.

«Усі цитруси, щоб довезти до нас, зривають зеленими, обробляють етиленом, а потім парафіном, і вони не соковиті. У нас же вони дозрівають і набирають соковитість», — пояснює Тетяна.

Є у «будиночку» і шоколадний апельсин. Він приїхав до Запоріжжя із Франції. Плід має коричневу шкірку, за яку, власне, й отримав назву.

«З ним ціла історія була. На форумі донька однієї зі знайомих, яка мешкає у Франції та працює там кондитером, надіслала фото та написала: «Мамо, дивись, що в мене є». Ми почали шукати цей шоколадний апельсин. Фото є, але він як привид, ми не могли знайти навіть правильну назву. Але потім один садівник на французькому сайті показав свій сад і на кадрах майнув цей самий апельсин. Трохи пізніше їх італійці почали продавати», — розповіла Тетяна.

В її саду є рослини з Ізраїлю, США, Італії, Франції, Іспанії. Розширювати його запоріжанка поки не планує, місця немає. Втім, є рослина, про яку Тетяна мріє вже давно. Це папайя.

 ЧАЙ ІЗ БЕРГАМОТОМ І МОКРІ НОГИ

У саду запоріжанки є і кава. Нині дереву вже шість років і на ньому висять кавові ґрона, а ось починалося все з кісточки.

«З кісточки виростила. Кава розмножується насінням. Третій рік воно плодоносить. Коли зерна червоні — як переспіла вишня — значить дозріли. Ґрона зриваємо, чистимо, сушимо, смажимо. З ним не складно, його потрібно навчитися обсмажувати», — показує кавові зерна Тетяна і переходить до чайного дерева.

Як виявилося, можна вирощувати в домашніх умовах і чай, і бергамот.

«Бергамот — це цитрусовий плід, я довго думала, що бергамот — це трава. А він як апельсин за формою. Всі ефірні масла у шкірці, а м’якоть — кисленька», — зазначила вона, показуючи маленький плід.

У Тетяни є мандарин “міннеола” (живець привезли з США), маракуя (рослину привезли з Балі), солодкий лимон, плід якого схожий на лампочку, кумквати, які потрібно їсти зі шкіркою, і мандаринове дерево-сад, на якому росте відразу 8 сортів. Жінка розповідає, що цитрусові у догляді невибагливі, головне – не бояться експериментувати.

До слова, на Донеччині чоловік роздає всім охочим тюльпани, які вирощує у власній теплиці (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання10 годин тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання13 годин тому
Виростити печериці Домашні гриби
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання16 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Глазур для пасок: розкішний рецепт без сирих білків і желатину
1 хв на прочитання23 години тому
Пісні страви: шоколадно-банановий торт-пиріг – покроковий рецепт
1 хв на прочитанняВчора
Українська с/г продукція може повністю замінити російську на європейському ринку - Соломчук
2 хв на прочитанняВчора
Рецепт смачного шашлику із телятини: з медом та часником
2 хв на прочитанняВчора
Український агросектор став об’єктом негативних міфів, які не мають економічного підґрунтя, - Сольський
2 хв на прочитанняВчора