На Закарпатті розпочався збір шафрану, з тичинок якого виготовляють дорогу елітну спецію. Про це повідомляють Подробности.
«Три роки назад ми посадили квітки шафрану біля хати, потім висадили поле між гір. Воно розрослося на 70 соток. З цієї плантації можемо зібрати 7 кг чи 14–15 тис. квіток», — розповів фермер Андій Мазюта.
З його слів, у квіточці найцінніше — це тичинка. Її треба обірвати, щоб не було хвостиків. Праця доволі кропітка, на обробку 200 квіток йде 2–3 години. З них виходить 1 г спеції вартість якої 200 грн.
«Це настільки запашні квіти, що смак просто не передати. Вони використовуються в косметології, лікуванні та кулінарії», — додав фермер.
Нагадаємо, що на Київщині чоловік вивів новий сорт лимонів і карликових бананів.