Догори
Дати відгук

На Ріненщині покарали підприємство, через роботу якого люди мали подразнення слизових оболонок та першіння в горлі

Було зафіксовано викиди забруднюючих речовин в повітря із 30 додаткових стаціонарних джерел.

4 хв на прочитання25 Травня 2023, 13:11
Поділитись:

Мова йде про ТОВ «Колор С.І.М.», яке знаходиться у смт Клевань (Рівненська область). Товариство впродовж вже тривалого часу викликає багато нарікань з боку місцевих жителів через забруднення атмосферного повітря. Люди скаржаться на те, що з території підприємства відбуваються регулярні викиди шкідливих речовин високої концентрації, в повітрі відчувається сильний запах розчинника, що викликає у місцевих мешканців подразнення слизових оболонок, першіння в горлі, задуху та загальні розлади здоров’я. Про це розповіли у Державній екологічній інспекції Поліського округу.

У серпні 2020 року чергові звернення від громадян щодо перевірки зазначеного підприємства надійшли на адресу Державної екологічної інспекції Поліського округу.

Після отримання від Державна екологічна інспекція України Погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю), згідно виданого наказу, посадовими особами Інспекції було здійснено позапланову перевірку господарської діяльності зазначеного підприємства, за результатами якої виявлено низку порушень, зокрема щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства в сфері охорони атмосферного повітря, перелік та опис яких відображений в складеному Акті.

«Під час перевірки державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу було зафіксовано викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря із 30 додаткових стаціонарних джерел забруднення атмосфери, які підприємство здійснювало без дозволу, - коментує ситуацію начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський. - Між тим, такі забруднюючі речовини, як залізо та його сполуки, манган та його сполуки, неметанові леткі органічні сполуки, ксилол, толуол, етилацетат, ацетон, бутилацетат, метилацетат, стирол, кислота оцтова, оксид азоту, оксид вуглецю, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок, що викидаються з стаціонарних джерел викидів ТОВ «Колор С.І.М.», у більшості входять до Переліку найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин, викиди яких в атмосферне повітря підлягають регулюванню згідно затвердженої постанови КМУ. Тому, Інспекція, на підставі акту, складеного за результатами перевірки, звернулася до адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування до ТОВ «Колор С.І.М.» шляхом часткової зупинки діяльності до моменту усунення порушень».

 Проте, Рівненський окружний адміністративний суд 20 жовтня 2022 року Інспекції в задоволенні позову відмовив. Не погоджуючись з таким рішенням, Інспекція звернулася до суду апеляційної інстанції.

9 травня 2023 року у відкритому судовому засіданні в місті Львові Колегія суддів апеляційної інстанції, розглянувши апеляційну скаргу Державної екологічної інспекції Поліського округу на рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 20 жовтня 2022 року у справі за адміністративним позовом Інспекції до ТОВ «КОЛОР С.І.М» про визнання дії та бездіяльності протиправними, не погодилась з висновком суду першої інстанції і визнала його таким, що не відповідає нормам матеріального та процесуального права та підлягає скасуванню.

Таким чином, апеляційну скаргу Державної екологічної інспекції Поліського округу задоволено.

Восьмим апеляційним адміністративним судом прийнято судове рішення в адміністративній справі частково зупинити виробництво, виконання робіт, надання послуг ТОВ «Колор С.І.М.» до отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від додаткових стаціонарних джерел, з яких здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, та виконання низки інших вимог, передбачених умовами дозволу на викиди забруднюючих речовин.

«Наразі Інспекція, у межах повноважень, вживає заходів для виконання судового рішення про часткове зупинення діяльності підприємства, для чого звернулась до суду із заявою про видачу виконавчого документа, після отримання він буде направлений до органів державної виконавчої служби для примусового виконання», - резюмує начальник Інспекції.

Відомо, від серпня запрацює міжнародний реєстр збитків від агресії рф.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання50 хвилин тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитаннягодина тому
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання4 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання6 годин тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання7 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання8 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання9 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання10 годин тому
Більше з GreenPost
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання2 хвилини тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання3 години тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання3 години тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання5 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання6 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання11 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання12 годин тому