Українці роблять чудернацькі макарони: з горіхами, висівками та базиліком

2 хв на прочитання26 Червня 2021, 16:30

Вчені обґрунтували дієтичні та біологічні властивості макаронів вінницького виробництва.

Вінницька компанія «Мак-Вар Екопродукт» виготовляє макарони зі жмихом виноградних кісточок, горіхів, висівками, житнім солодом, імбирем, базиліком та навіть гарбузом. Про це повідомляє newfood. 

 Макарони компанії – єдині, що визнані МОЗ України офіційно дієтичними. Вони виготовляються за запатентованою технологією, а продукція пройшла дослідження в Науковому центрі превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя, де вчені обґрунтували дієтичні та біологічні властивості макаронів вінницького виробництва.

Все почалося з міжнародної виставки у кінці 90-х, де глава та засновник компанії Олексій Вартаньян познайомився з італійським виробником макаронів. Саме тоді він дізнався про можливості виготовлення продукту з рослинними добавками.

 Перші свої макарони Вартаньян виготовив із висівками — якраз у них зберігаються всі поживні мікроелементи та вітаміни, тоді як у пшеничному борошні лишаються рафіновані крохмаль і білок.

Проте через непривабливий колір макаронів розпочати продажі було справою не із легких — споживачі звикли до яскраво-жовтих, ніби-то з яйцем (насправді з хімічним барвником). 

Єдиним, хто згодився взяти макарони на прилавки на початку 2000-х, виявився магазин для діабетиків. Під потреби таких споживачів підлаштували рецептуру — пшеничне борошно замінили житнім, залишили висівки та додали сок топінамбуру, який завдяки інуліну знижує рівень цукру в крові.

На перших порах весь прибуток ішов на розкрутку продукту.

Зараз в асортименті компанії — ледь не сотня позицій. Окрім макаронів є дієтичні каші та рослинні суміші. Їх реалізують через потужні торгові мережі (переважно у місті Києві), інтернет-магазин та Facebook.

Окрім висівок у виробництві макаронів використовують жмих (макуху), що лишається після виготовлення олії, наприклад з льону чи виноградних кісточок.

Цей сухий залишок, багатий вітамінами та мінералами, висушують, мелють та додають до тіста. 

Проте у компанії додають, що знайти добросовісних постачальників такої сировини виявилося непросто – багато хто не дотримується технології зберігання.

Зараз намагаються співпрацювати лише з тими, хто впровадив ISO та HACCP.

Нагадаємо, на Сумщині експериментально вирощуватимуть хурму та фундук. 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: