Банани, ананаси, гранати, мандарини, апельсини, лимони, папая, гуаява, кумквата, ківі… І все це у селі Рожни Броварського району. Киянин Анатолій Патій перетворив свої диво-теплиці в справжні джунглі, в яких зібрано понад 50 сортів тропічних рослин.
Як ідеться у wz.lviv.ua, тут є і незрівняної краси декоративний чагарник із Гватемали, плоди якого називають «водою богів», бо смаком нагадують одночасно ананас, суницю, лимон та мандарин.
Киянин захопився вирощуванням тропічних рослин у молодості, хоча своє життя планував пов’язати з технікою — закінчив машинобудівний технікум, Київський інститут цивільної авіації. Працював інженером-авіатором, а тропічну екзотику розміщував на балконах трикімнатної квартири.
Врешті хобі переважило, й чоловік, покинувши професію, пішов вчитися до аграрного університету, щоб стати агрономом й вийти за рамки свого «зимового саду». Він вирішив власноруч звести енергозберігаючу споруду.
Домашню теплицю інженер занурив майже на два метри в землю. Там ґрунт впродовж року має однакову температуру. Відтак підігріває і знизу й з боків теплицю, яка зовні нагадує підземелля з прозорим дахом. Наземну частину чоловік утеплив світловідбивним матеріалом.
Товщина стін теплиці становить лише 25 сантиметрів. Цього цілком достатньо, аби підтримувати температуру в межах +20…25°C. Обігрівачем працює не якесь потужне промислове обладнання, а невеликий генератор.
Крім цього, за словам садовода електрика для освітлення «джунглів» не використовується. Рослинам вистачає світла, яке проникає через прозорий дах. За підрахунками пана Анатолія, така теплиця потребує обігріву у 15 разів менше, ніж звичайна, а світла — в 1,8 раза. При цьому врожайність будь-якої висадженої там культури збільшується щонайменше вдвічі.
Запатентувавши свій винахід, чоловік поділив теплицю на дві частини — «тропіки» та «субтропіки». Киянин випробував силу-силенну сортів. І експериментує, схрещуючи різні види рослин.
Розведенням екзотів він займається понад тридцять років. Унікальні саджанці любителя-селекціонера розходяться по всьому світу. Де лише не ростуть тропічні рослини з «київським» корінням: в Італії та Іспанії — лимони, в Арабських Еміратах — карликові банани, майже в усіх країнах колишнього СРСР — цитрусові…
У Патія є і свій власний сорт — лимон Київський, який за рік дає чотири урожаї — 200 кілограмів плодів. Хоча деревце зовсім не примітне, заввишки близько 80 сантиметрів.
У теплиці також розкошують карликові бананові деревця заввишки до 80 сантиметрів. Це одні з найменших у світі. За рік на кожному з них виростає величезне гроно у 400−500 плодів. Вони також маленькі — розміром до 10 сантиметрів. Власне, такими і мають бути справжні продовольчі банани, на відміну від величезних кормових, які заполонили наші ринки та супермаркети.
Ще одна гордість селекціонера — ананаси, які ростуть у горщиках. За словами Патія, ананас невибагливий у догляді, здатен пів року без води простояти на 30−40-градусній спеці. Росте без коріння. Тягне вологу й поживу з повітря. І якщо у природі ананаси виростають до 10 кілограмів, то у теплицях столичного селекціонера-любителя дозрівають 15-кілограмові екземпляри.
До слова, українські фермери виготовляють унікальні сири з лавандою, м'ятою, з кавовою скоринкою, липою та вином (фото). Національні виробники створюють справді унікальний сир, який здивує вас своїм смаком.
Також ми писали, що вітчизняні селекціонери вивели новий сорт цибулі, яка дає шалений врожай і не потребує поливу.