«Ми повинні годувати країну. Це сенс нашого життя»: як працюють українські фермери на Донеччині (ФОТО)

4 хв на прочитання5 годин тому
Комбайн збирає соняшник на полі агрофірми «Дружба», Покровський район, вересень 2024 р. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

Не можуть урятувати поля, але намагаються вберегти дорогу техніку.

І в нинішніх умовах українські фермери на Донеччині продовжують збирати врожай і доглядати худобу. Deutsche Welle відвідала сільськогосподарські підприємства під Покровськом і Краматорськом.

«Ми повинні годувати країну. Це сенс нашого життя», — під гуркіт комбайна каже Микола Жабський, директор агрофірми «Дружба», розташованої у селищі Вдале Покровського району. Зараз фермери збирають соняшник і планують посіяти озиму пшеницю — попри стрімке скорочення відстані між фронтом і Покровському, що ще недавно перебував у тилу.

«Все ближче та ближче, все голосніше та голосніше», — говорить про наближення фронту Микола Жабський. У селах за 20 км від фронту майже щовечора чути вибухи. А ворожий дрон нещодавно атакував техніку фермера, чиє поле межує із «Дружбою», каже Жабський.

«Дружба» є найбільшим сільськогосподарським підприємством у Донецькій області — тут 13 тис. га полів та понад 200 працівників. Але лише за останній місяць розрахувалися три комбайнери та тракторист.

«Усі тільки про це й кажуть — що робити, куди їхати. Але поки що нікуди. Поки йдуть жнива», — ділиться комбайнер і мешканець селища Вдале Олег.

«Поки що працюємо на своїй землі», — продовжує Жабський, який теж живе у Вдалому. Чоловік народився у селі Новобажане, що біля міста Новогродівка. У сусідньому селі Мемрік отримав свою першу посаду — агронома. Армія РФ захопила ці населені пункти влітку цього року, просуваючись від окупованої Авдіївки до Покровська.

«Батьківська хата розбита. Що там з полями? Усюди канави та вирви від снарядів», — говорить Жабський.

Комбайн збирає соняшник на полі агрофірми «Дружба». Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

Фермери не можуть урятувати поля. Але намагаються вберегти дорогу техніку — евакуювали її до сусідньої Дніпропетровської області.

«Ми вже вивозили техніку у 2022 році. І тоді ще розмірковували, чи сіяти? Але вже третій рік працюємо в таких умовах», — згадує агроном Сергій Мартиненко.

Попри збитки у 40 млн грн, завдані «Дружбі» повномасштабною війною, агрофірма продовжує працювати та сподівається на жнива і наступного року.

«Хоча ніхто не знає, що буде завтра», — додає агроном.

«У 2022 році лінія фронту була ближчою і сюди прилітали ракети», — згадує Сергій Курінний, директор підприємства «Крамагросвіт», яке займається не тільки рослинництвом, а й великою рогатою худобою. Підприємство розташоване в селах Дмитрівка й Олександрівка під Краматорськом — містом, яке у 2014 році кілька місяців було захоплено бойовиками й пізніше стало обласним центром замість окупованого Донецька.

Через вісім років війна прийшла і під Краматорськ. Коли на початку повномасштабного вторгнення на територію «Крамагросвіт» прилетіла ворожа ракета, підприємство втратило 38 телят.

«Тоді керівництво вирішило продати худобу і згорнути бізнес. Але в останній момент все ж таки залишили трохи корів, адже у нас є молочний цех», — продовжує Курінний. Ця продукція годувала мешканців Краматорська та Слов'янська, куди у перші місяці повномасштабної війни не доїжджали інші постачальники.

До 2022 року підприємство мало понад 1200 голів великої рогатої худоби. Нині лише 300, з них 120 дійних корів. Попри невизначеність, «Крамагосвіт» планує збільшити свою ферму.

«Якщо дозволить ситуація на фронті», — обережно зауважує Курінний.

Він згадує, що 1991-го, у перший рік незалежності України, на Донеччині було 24 тис. корів.

«А зараз на всю Донецьку область, підконтрольну територію, залишилося лише одне таке підприємство — наше», — каже Курінний. За його словами, ще нещодавно молочна ферма працювала у селі Малинівка, що біля Очеретиного Покровського району, окупованого з весни цього року. Фермери були змушені припинити роботу — адже звідти до фронту лише 4 км.

Корови в стійлі на підприємстві «Крамагросвіт». Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

Крім того, «Крамагросвіт» обробляє понад 3 тис. га землі — там вирощують соняшник і пшеницю.

«Хоча лінія фронту була близько, ми обробляли землі, за винятком тих, що були заміновані, коли ми чекали на можливий прорив росіян. На деяких полях ми не збирали врожай. Були й прильоти "Ураганів", горіла пшениця», — перераховує директор підприємства.

Як і «Дружба» в Покровському районі, «Крамагосвіт» уже має план для евакуації сільськогосподарської техніки. Проте худобу навряд чи вдасться вивезти.

«Але наш колектив налаштований працювати. Ніхто не планує здаватися», — переконаний Курінний.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: