Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Хвороби
  • Може замаскуватися під звичайне нездужання чи застуду: сьогодні Всесвітній день боротьби з туберкульозом і День фтизіатра

Може замаскуватися під звичайне нездужання чи застуду: сьогодні Всесвітній день боротьби з туберкульозом і День фтизіатра

Долати хворобу найпростіше на ранніх етапах, тому лікарі наполягають на періодичних обстеженнях.

2 хв на прочитання24 Березня 2024, 07:32
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом і День фтизіатра. За даними ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», у 2023 році кількість уперше зареєстрованих в Україні захворювань на туберкульоз (ТБ), включно з його рецидивами, становила 19 851, або 48,4 на 100 000 населення, що на 7,3 % більше аналогічного показника 2022 року (18 510, або 45,1 на 100 000 населення).

Захворюваність на активний туберкульоз у поєднанні з хворобою, зумовленою вірусом імунодефіциту людини, порівняно з 2022 роком збільшилася на 5,1 % і становить 8,2 на 100 000 населення (3 350 випадків захворювання на ТБ/ВІЛ у 2023 році проти 3 191 — у 2022).

Захворюваність на туберкульоз серед працівників закладів охорони здоров’я України у 2023 році збільшилася до 156 осіб (2022 — 148).

Через це фтизіатри просять не нехтувати профілактичними оглядами.

Зокрема Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр РОР нагадує, що в умовах хронічного стресу, несприятливих погодних умов, неналежного харчування опірність організму суттєво зменшується. Для усілякого типу інфекцій, зокрема туберкульозу, це сприятливі умови для розмноження та розвитку.

Долати хворобу найпростіше на ранніх етапах, саме тому лікарі наполягають періодично проходити обстеження — навіть якщо, на перший погляд, людину нічого не турбує.

Наприклад, туберкульоз може замаскуватися попервах під звичайне нездужання чи застуду. Стрімке схуднення людина може приписати роботі в умовах психоемоційного навантаження. Кашель нібито викликаний частим перебуванням на протязі. А субфебрильну температуру можна взагалі не відчути. Тим часом інфекція прогресує, викликаючи деструктивні зміни в легенях.

Аби полегшити ситуацію з діагностикою, міжнародні активісти охорони здоров’я та громадські організації, які беруть участь у кампанії «Час для 5 доларів», закликали діагностичні корпорації Cepheid та Danaher знизити ціну до 5 доларів США для країн із низьким і середнім рівнем доходу на всі медичні тести GeneXpert, які вони проводять для таких захворювань, як туберкульоз, ВІЛ, гепатит, інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), і Ебола. Наразі ціна на тести, необхідні для діагностики найважчої форми туберкульозу, а також інших важких захворювань, залишається непомірно високою і становить від 15 до 20 доларів США за тест.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання3 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost