Догори
Дати відгук

МОЗ: найбрудніша вода на пляжах — у Миколаєві, Маріуполі, Запоріжжі та Києві

У 22 % проб води перевищено допустимий вміст забруднювачів.

8 хв на прочитання06 Липня 2021, 17:08
Фото:
namori.com.ua Фото: namori.com.ua
Поділитись:

У цьому оздоровчому сезоні в межах моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного й оздоровчого використання (пляжами) на річках і водоймищах України проводиться постійний лабораторний контроль за якістю води. Про це повідомляє ЦГЗ.

Моніторинг якості води з пляжів на річках і водоймах

За період з 25 червня до 2 липня 2021 року було досліджено 178 проб річкової води за мікробіологічними показниками, з них не відповідало нормативам на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) 40 проб (22,5 %); проведено 638 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 40 дослідження (6,3 %).

За період з 25 червня до 2 липня 2021 року було досліджено 110 проб річкової води за хімічними показниками, з них не відповідало нормативам 31 проба (28,2 %); проведено 1238 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 72 дослідження (4,6 %).

За результатами перевищень показників у воді надані рекомендації власникам щодо виставлення знаків про заборону купання, поінформовано органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, питання заслухано на засіданнях місцевих комісій із питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із прийняттям рішень.

Перелік пляжів, які перебувають під контролем Лабораторної служби МОЗ України станом на 2 липня 2021 року із відповідністю якості води водоймищ додається в табличному форматі:

Моніторинг якості води з пляжів на території південних областей України, які мають вихід на морське узбережжя, і Києва

У цьому оздоровчому сезоні в межах нагляду за місцями рекреаційного й оздоровчого використання (пляжами) проводиться спостереження за якістю води на 83 пляжах у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, які мають вихід на морське узбережжя, з них 46 морських і 37 річкових, у тому числі в Києві на Дніпрі.

З 25 червня до 2 липня 2021 року досліджено 182 проби води (з них 108 морської) за мікробіологічними показниками, та 82 проби (53 — морської) — за хімічними. 42 проби води, що були досліджені, не відповідають вимогам стандарту на мікробне забруднення (у Миколаєві, Маріуполі, Запоріжжі, Києві) та 14 за хімічними показниками. 

Відхилення на цьому зареєстровані за мікробіологічними показниками в дослідженнях річкової та морської води — відповідно 36,5 % із 74 досліджених проб та 13,9 % із 108, за хімічними показниками — 20,7 % із 29 проб річкової та 15,1 % із 53 проб морської води. 

Ситуація на пляжах у регіонах

У Донецькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 15 пляжів: п’ять морських у Маріуполі та чотири у Першотравневому районі на Азовському узбережжі (сс. Ялта, Урзуф, Юр’ївка, Мелекіно), шість — у м. Лиман на р. Сіверський Донець та в межах «Блакитних озер».

У межах здійснення моніторингу досліджено 15 проб води (з них дев’ять морської) за мікробіологічними показниками, та п’ять проб морської води — за хімічними. Відхилення від стандарту за звітний період виявлено у чотирьох пробах морської води за індексом ЛКП (міські пляжі у Маріуполі  за індексом ЛКП — по вул. Виноградна, 140 — 24000, у р-ні готелю «Турист», у р-ні водної станції «Куточок», с. Пісчане, р-н кафе «Rafale» — 6200).  Станом на 2 липня 2021 року у пробах води з громадських пляжів сс. Мелекіно, Урзуф, Юр’ївка виділено V. choleraе HE O1 1гр. Хейберга, громадського пляжу смт Ялта — V.alginolyticus. Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

У Запорізькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебувають 14 пляжів (10 морських на Азовському узбережжі і чотири річкових у Запоріжжі та Енергодарі).

У межах моніторингу досліджено шість проб води (з них дві морської) за мікробіологічними показниками, та шість проб (дві — морської) — за хімічними. Відхилення від стандарту виявлено в одній пробі річкової води за хімічними показниками (пляж «Правий берег» у Запоріжжі). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води. 

У Миколаївській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебувають сім пляжів (три морських і чотири річкових) у Коблево-Рибаківській зоні (Коблево-лиман-море) у Березанському районі, у Миколаєві на Дніпро-Бузькому лимані, Первомайську (міський «Райдуга»), Южноукраїнську (міський), м. Нова Одеса (міський) та Миколаєві («Стрілка» в парку «Перемога») на р. Південний Буг.

У межах моніторингу досліджено 14 проб води (з них сім морської) за мікробіологічними показниками, та дев’ять проб (три — морської) — за хімічними. Відхилення від стандарту виявлено у трьох пробах морської води за індексом ЛКП (міські пляжі у Миколаєві «Прибій» — 240000, та «Чайка» — 190000) та річкової води (у Первомайську — 6200), за хімічними показниками — у трьох пробах морської води (пляж у Миколаєві). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

В Одеській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебувають 13 морських пляжів в Одесі (9) та приморських районах області (у Южному, с. Сичавка та с. Вапнярка Лиманського району, с. Грибівка і с. Кароліно-Бугаз Овідіопольського району).

У межах моніторингу досліджені 64 проби морської води за мікробіологічними показниками, та 13 проб — за хімічними. Відхилень від стандарту за поточний період не виявлено.

У Херсонській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебувають 19 пляжів (10 морських на Чорноморському узбережжі і дев’ять річкових на Дніпрі й у межах Каховського водосховища).

У межах моніторингу досліджено 37 проб води (з них 18 — морської) за мікробіологічними показниками, та 33 проби води (18 — морської) — за хімічними. Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

У Києві під наглядом перебувають 14 річкових пляжів і зон відпочинку, розташованих на Дніпрі: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» — у Гідропарку, «Передмістна слобідка», «Центральний», «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Райдуга» та «Тельбін» — на озерах у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Вербний» — на оз. Вербне й «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» — на р. Десенка та пляж «Чорторий» у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

Міжнародну відзнаку «Блакитний прапор» отримали: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» в Гідропарку, «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» на р. Десенка та пляж «Чорторий» — у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

У межах моніторингу досліджувалося 38 проб річкової води за мікробіологічними показниками, та вісім проб — за хімічними.

Відхилення від стандарту виявлено у 24 пробах за індексом ЛКП («Веселка» — 70000, «Троєщина», «Тельбін», «Райдуга», «Дитячий», «Золотий», «Молодіжний» — по 24000, «Венеція», «Передмістна слобідка», «Центральний», «Чорторий» — по 6200). А також у п’яти пробах за хімічними показниками (пляжі «Вербне», «Пуща-Водиця»). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби.

За даними ДУ «Лабораторний центра МОЗ України на водному транспорті» під наглядом перебуває морський пляж, розташований на морському узбережжі у Чорноморську Одеської області (пляж міський).

У межах моніторингу досліджено вісім проб морської води за мікробіологічними та вісім проб води за хімічними показниками. Відхилення від стандарту виявлено у чотирьох пробах морської води за індексом ЛКП. Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

Нагадаємо, що на пляжі в Одесі дельфіни купалися разом із відпочивальниками. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.