Догори
Дати відгук

«Молоко за шкідливість» може завдати ще більшої шкоди – лікар

Але дехто досі має на нього право

2 хв на прочитання31 Жовтня 2020, 12:39
Поділитись:

У радянські часи видача «молока за шкідливість» була звичною практикою. І хоча Порядок безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.87 р. втратив чинність, але деякі категоріъ працівників незалежної України досі мають на нього право.

Ст. 166 Кодексу законів про працю України передбачає, що «на роботах зі шкідливими умовами праці працівникам видаються безплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти». А шкідливість праці визначається на підставі чинного наказу МОЗ.

Вважається, що молоко мінімізує, а іноді й повністю нейтралізує хімічний вплив.

«То ж молоко. Там зв'язуються токсини з білками молока. А те, що у нас продається, – не знаю. В гастрономах зазвичай розведене порошкове молоко, яке не має властивостей справжнього. В ньому є навіть те, що не вказане на етикетці. Чи можна назвати це молоком? На мою думку, те, що продається в пакетиках – це не молоко, а напій зі смаком молока», – відповіла GreenPost лікар-нутриціолог Анна Мельник.

Справжнє молоко можна відрізнити за виробником та терміном придатності, радить лікар. Молоко має термін придатності до 3 днів.

«Місяць – то не воно. Ще й потім воно не стає кефіром, а може стати якоюсь незрозумілою субстанцією з гірким смаком», – говорить Анна Мельник.

Що ж до поширеної думки, що з певного віку (залежно від джерела, це 7, 14 або 40 років) молоко перестає засвоюватися людським організмом, то нутриціолог пояснює: справа не у віці, а в здатності організму синтезувати лактазу – фермент, який перетравлює білки молока.

«Узагалі дорослим корисніші кисломолочні продукти. Але теж – усе індивідуально», – говорить Анна Мельник.

До слова,  відомий лікар-дієтолог розповіла, кому категорично протипоказані кисломолочні продукти.

В той же час на Вінниччині фермер робить козячий сир, який сприяє підвищенню імунітету.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративпе
Україна інтегрується до міжнародної системи боротьби з ННН-рибальством
1 хв на прочитання46 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитання2 години тому
Гріндавік. Зображення згенеровано ШІ
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання4 години тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання9 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання9 годин тому
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора