Догори
Дати відгук

«Молоко за шкідливість» може завдати ще більшої шкоди – лікар

Але дехто досі має на нього право

2 хв на прочитання31 Жовтня 2020, 12:39
Поділитись:

У радянські часи видача «молока за шкідливість» була звичною практикою. І хоча Порядок безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.87 р. втратив чинність, але деякі категоріъ працівників незалежної України досі мають на нього право.

Ст. 166 Кодексу законів про працю України передбачає, що «на роботах зі шкідливими умовами праці працівникам видаються безплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти». А шкідливість праці визначається на підставі чинного наказу МОЗ.

Вважається, що молоко мінімізує, а іноді й повністю нейтралізує хімічний вплив.

«То ж молоко. Там зв'язуються токсини з білками молока. А те, що у нас продається, – не знаю. В гастрономах зазвичай розведене порошкове молоко, яке не має властивостей справжнього. В ньому є навіть те, що не вказане на етикетці. Чи можна назвати це молоком? На мою думку, те, що продається в пакетиках – це не молоко, а напій зі смаком молока», – відповіла GreenPost лікар-нутриціолог Анна Мельник.

Справжнє молоко можна відрізнити за виробником та терміном придатності, радить лікар. Молоко має термін придатності до 3 днів.

«Місяць – то не воно. Ще й потім воно не стає кефіром, а може стати якоюсь незрозумілою субстанцією з гірким смаком», – говорить Анна Мельник.

Що ж до поширеної думки, що з певного віку (залежно від джерела, це 7, 14 або 40 років) молоко перестає засвоюватися людським організмом, то нутриціолог пояснює: справа не у віці, а в здатності організму синтезувати лактазу – фермент, який перетравлює білки молока.

«Узагалі дорослим корисніші кисломолочні продукти. Але теж – усе індивідуально», – говорить Анна Мельник.

До слова,  відомий лікар-дієтолог розповіла, кому категорично протипоказані кисломолочні продукти.

В той же час на Вінниччині фермер робить козячий сир, який сприяє підвищенню імунітету.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання3 хвилини тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання59 хвилин тому
 Великодній кошик символізм продуктів які несуть на освячення
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитаннягодина тому
 Європарламент схвалив нові правила екодизайну
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання2 години тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання3 години тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання4 години тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання5 годин тому
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання6 годин тому