Догори
Дати відгук

Молоду картоплю покинуть гнити на полях — експерт

Невтішний прогноз зробило керівництво Української асоціації виробників картоплі

1 хв на прочитання22 Травня 2020, 22:40
Поділитись:

Через перевиробництво молодої картоплі в поточному році, виробники можуть залишати його на полях. Про це повідомила виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАПК) Оксана Руженкова. Повідомляє seeds.org.ua.

"Підозрюємо, що в кінці травня — червні картопля будуть залишати на полях, тому що площі серйозно розширені саме під ранньою картоплею", - сказала вона.

За словами Оксани Руженковой, багато аграріїв розширили площі під цією культурою з 5-10 га минулого року до 100 га в поточному через хорошої ціни у 2019 році. 

Вона допускає, що виробники не зможуть продати весь вирощений обсяг, оскільки якість картоплі у багатьох новачків не буде відповідати вимогам супермаркетів.

"Багато хто сподівався заробити на Великдень, коли б картопля коштувала 60-80 гривень за кг, але ніхто не очікував введення карантину", - прокоментувала фахівець.

На цей час вартість української молодої картоплі в магазинах становить 30-45 гривень проти 18 гривень за єгипетську, яку реалізують під виглядом молодої, і 24 гривень за азербайджанську, яка за фактом реекспортована з Росії. 

При цьому Руженкова зазначила, що зараз Україна не експортує молоду картопля, яку раніше в основному купували Білорусь і Росія.  

Нагадаємо, Нідерланди та Бельгія продають в Україну промислову картоплю: те, що не з'їли й не утилізували.

Тим часом, через посуху українські аграрії суттєво скоротили сезон посадки картоплі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: Максим Нікітін
Як приготувати сухарики для салатів — три способи
2 хв на прочитання13 хвилин тому
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище. Фото: Черкаський рибоохоронний патруль
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитанняВчора
Фото: ЦТС
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитанняВчора
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитанняВчора
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитання18 Травня 2025
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання18 Травня 2025
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитання18 Травня 2025