Млинці — одна з найпоширеніших і найулюбленіших страв у світі, а на Масляному тижні ще й найактуальніша. Їх можна приготувати не тільки зі звичного всім пшеничного борошна — «Здорові люди» пропонують поекспериментувати.
Не використовуйте багато олії чи вершкового масла, інакше млинці втратять хрусткість, стануть м'якими.
Трохи олії краще додавати в тісто, а обсмажувати на сковородах і вафельницях краще з мінімальною кількістю жиру чи без нього.
Не варто притискати млинці лопаткою під час випікання — вони можуть втратити пишноту.
Дуже важлива добре розігріта поверхня сковороди. Перевірити її легко: крапнути кілька крапель води — якщо рідина відразу випарується, отже, сковорода занадто гаряча. Якщо з водою нічого не відбувається, значить, жар слабкий, якщо краплі води починають підстрибувати — температура підходить для випікання млинців.
Найсмачніші гарячі млинці.
Борошно для млинців найкраще зберігати в сухому, прохолодному місці, добре провітрюваному, в оригінальній упаковці чи в герметичній тарі.
Перед використанням борошно слід просіяти.
При приготуванні млинців із щільнішого борошна, наприклад, гречаного чи кукурудзяного, тісту необхідно дати відпочити для набухання.
Млинці підходять людям із незносністю глютену, містять багато білка та швидко готуються.
Інгредієнти:
борошно мигдальне — 1,5 скл.;
яйця — 3 шт.;
вода — 1 ст. л.;
порошок для випічки — ¼ ч. л.;
сіль;
олія кокосова — для смаження;
варення — для подачі.
Приготування.
Яйця розбити в миску та змішати з водою.
В іншій посудині змішати борошно, розпушувач, сіль. З'єднати борошно та яйця, добре перемішати.
Обсмажити млинці на розігрітій сковороді на кокосовій олії з обох боків до гарної рум'яної скоринки.
Подавати з варенням або свіжими ягодами.
Інгредієнти:
молоко — 250 мл;
нутове борошно — 180 г;
цукор — 90 г;
яйце — 1 шт.;
розпушувач — 1 ч. л.
Приготування.
Яйце розбити в миску й додати молоко. Ретельно розмішати віничком. Всипати цукор і знову перемішати.
Нутове борошно просіяти, змішати з розпушувачем і всипати в яєчну масу. Знову ретельно перемішати, щоб не було грудочок.
Залишити тісто на кілька хвилин (так можна відкоригувати кількість рідини). Щоби млинці вийшли ніжними, тісто має бути досить рідким.
За необхідності додати ще трохи молока та добре перемішати.
На вогні нагріти невелику сковороду з антипригарним покриттям і випікати млинці близько 5-8 хвилин за середньої температури, поки на поверхні не утворюються пухирці. Потім перевернути й підсмажити з іншого боку.
Якщо сковорода не антипригарна, можна використовувати трохи вершкового масла чи олії.
Інгредієнти:
рисове борошно — 1,5 скл.;
молоко — 1 скл.;
яйця — 2 шт.;
вершкове масло — 2 ст. л.;
цукор — 3 ст. л.;
ванільний цукор — ½ ч. л.;
сіль;
олія для випічки.
Приготування.
Яйця розбити в миску, всипати цукор і перемішати.
Додати воду, розтоплене масло, сіль, ванільний цукор і все добре перемішати, щоб не було грудочок.
Смажити млинці на добре розігрітій сковороді.
Подавати млинці з рисового борошна зі сметаною та джемом, наприклад, чорничним.
Приготування цих млинців вимагатиме трохи більше часу, тому що тісто необхідно залишити набухати на півгодини.
Інгредієнти:
гречане борошно — 75 г;
мигдальне борошно — 75 г;
кефір — 160 мл;
яйце — 1 шт.;
банан — 1 шт. (невеликий);
екстракт ванілі — ½ ч. л.;
мед — 2 ч. л.;
кокосова олія — 1 ст. л. + для випічки;
розпушувач — ½ ч. л.;
сіль.
Приготування.
Змішати в мисці гречане та мигдальне борошно.
У блендер викласти банан, яйце, кефір, ваніль, мед і кокосову олію та збити.
Потім всипати сухі інгредієнти та збивати, доки маса не стане однорідною і гладкою. Залишити набухати на 30 хвилин.
Нагріти трохи кокосової олії в сковороді з антипригарним покриттям і сформувати млинці. Обсмажувати із двох сторін до готовності.
Подавати з ягодами, медом або кленовим сиропом.
Інгредієнти:
гречане борошно (необсмажене) — 130 г;
яйце — 1 шт.;
вода — 300 мл;
сіль — до смаку;
яйця (для начинки) — декілька шт.;
сир — 70 г;
шинка — 70 г;
свіжа зелень.
Приготування.
Яйце розбити в миску, додати воду та сіль. Злегка збити віничком.
Всипати борошно й замісити тісто середньої густоти. Накрити рушником і залишити на 15 хвилин для набухання.
Сир дрібно натерти, шинку нарізати невеликими кубиками.
На розігрітій сковороді посмажити млинець. Коли один бік буде готовий, перевернути на інший. Посипати дрібно натертим сиром і шинкою, зверху в центрі розбити яйце. Посипати сіллю та перцем і трохи загнути краї млинця до центру, щоб він нагадував конверт.
Зменшити вогонь, накрити кришкою та тримати доти, поки білок не загусне, а жовток не залишиться рідким.
Інгредієнти:
цільнозернове борошно — ¾ ст.;
кефір — 1 скл.;
яблука (середні) — 2 шт.;
яйце — 1 шт.;
цукор — 1-2 ст. л.;
кориця — ½ ч. л.;
порошок для випічки — ½ ч. л.;
сіль;
олія для смаження.
Приготування.
У миску розбити яйце, додати цукор і корицю. Злегка збити. Влити кефір і перемішати.
Борошно просіяти в миску, додати сіль і розпушувач, розмішати.
Всипати борошно в яєчну масу й замісити однорідне тісто.
Яблука натерти на буряковій тертці. Викласти в тісто та розмішати.
На сковороді розігріти олію. Викласти в нього ложкою тісто і випікати млинці на середньому вогні близько 3-4 хвилини, потім перевернути і смажити ще 2-3 хвилини.
Інгредієнти:
пшеничне борошно — ½ скл.;
кукурудзяне борошно — ½ скл.;
молоко — 1 скл.;
яйце — 1 шт.;
цукор — 1 ст. л.;
розпушувач — 1 ч. л.;
кориця — ½ ч. л.;
олія — 1 ст. л.;
сіль — до смаку.
Приготування.
Яйце розбити в миску, додати цукор і сіль. Злегка збити віничком.
Влити молоко і, помішуючи, всипати борошно невеликими порціями. Перемішати, щоб не було грудочок. Додати корицю, розпушувач та олію. Все добре розмішати й залишити тісто на 10-15 хвилин.
Обсмажувати млинці з обох боків на добре розігрітій сковороді без жиру.
Інгредієнти:
горохове борошно — 150 г;
пшеничне борошно — 150 г;
молоко — 400 мл;
цукор — 100 г;
яйця — 2 шт. + 4 шт. для начинки;
масло — 75 г;
розпушувач — 2 ч. л.;
бекон холодного копчення — 100 г;
оцет — 3 ст. л.;
сіль — до смаку.
Приготування.
Масло розтопити й остудити.
Яйця розбити в миску, додати цукор і сіль. Збити віничком.
Влити молоко та розтоплене масло.
Потроху всипати змішане борошно з розпушувачем, постійно збиваючи тісто.
Коли маса стане однорідною, розігріти сковороду й обсмажувати млинці з кожної сторони по кілька хвилин.
Бекон нарізати тонкими смужками й обсмажити.
У каструлі закип'ятити воду, додати сіль і оцет. Акуратно вбити яйця у киплячу воду. Відварювати кілька хвилин — білок повинен схопитися, а жовток — залишитися рідким. Обережно дістати готові яйця шумівкою.
Розкласти млинці на тарілках, зверху викласти смужки смаженого бекону та яйця.
Інгредієнти:
пшоняна мука — 125 г;
молоко — 300 мл;
яйця — 3 шт.;
лимон — 1 шт.;
сіль;
перець;
шпинат — 300 г;
плавлений сир — 100 г;
зубчик часнику — 1 шт.;
перець чилі.
Приготування.
У велику миску висипати пшоняне борошно та сіль, потім влити молоко й перемішати віничком, щоб уникнути утворення грудочок.
Із лимона вичавити сік.
У тісто по одному додати яйця та лимонний сік. Перемішати, накрити харчовою плівкою та прибрати в холодильник на 30 хвилин.
Шпинат бланшувати, потім злити воду.
На сковороді обсмажити вичавлений зубчик часнику, викласти шпинат і чилі. Злегка обсмажити.
Нарізати сир на дрібні шматочки.
Змішати в окремій мисці шпинат із сиром, додати сіль і ложку олії.
Смажити млинці на розігрітій сковороді з обох боків до готовності. На кожний викласти трохи начинки та згорнути трубочкою.
Інгредієнти:
молоко — 100 мл;
вівсяне борошно — 50 г;
коричневий цукор — 10 г;
вершкове масло — 25 г;
яйце — 1 шт.;
сіль;
шоколадний крем (типу «Нутелла») — до смаку.
Приготування.
Яйця розбити у велику миску, додати сіль, цукор і злегка збити.
Поступово всипати вівсяне борошно, постійно перемішуючи. Не припиняючи розмішувати, повільно влити молоко.
Розтопити вершкове масло й додати його в тісто. Розмішати до однорідності.
Розігріти сковороду з антипригарним покриттям і смажити млинці до готовності з обох боків.
Після обсмажування кожен млинець змастити кремом і скласти його вчетверо.
Ці млинці смачні як у гарячому, так і в холодному вигляді.
Інгредієнти:
яйця — 4 шт.;
цукор — 60 г;
борошно — 250 г;
молоко — 450 мл;
рослинна олія — 2 ст. л.;
ванілін — 1 пакетик;
сіль;
полуничний джем чи варення — 1 баночка;
цукрова пудра;
свіжі ягоди.
Приготування.
Яйця збити міксером разом із цукром і сіллю до отримання пишної маси жовтого кольору.
Додати ванілін, олію, борошно, влити молоко й добре перемішати.
Залишити тісто постояти на 10 хвилин.
На антипригарній сковороді обсмажити млинці з обох боків. У кожний викласти по кілька ложок варення і згорнути трубочкою.
При подачі посипати цукровою пудрою та прикрасити свіжими ягодами.
Інгредієнти:
молоко — 2 скл.;
житнє борошно — 1 скл.;
яйце — 1 шт.;
цукор — 1-3 ст. л.;
сода — ½ ч. л.;
лимонна кислота — ½ ч. л.;
олія — 1 ст. л.;
сіль;
мед.
Приготування.
У мисці змішати борошно, цукор, сіль, соду та лимонну кислоту.
Влити половину молока та добре розмішати тісто, щоб не було грудочок. Додати молоко, що залишилося, і ще раз добре перемішати.
Додати в тісто яйце й олію, ще раз ретельно перемішати (можна віничком). Це тісто буде густіше, ніж звичайне млинцеве. Дати відпочити 15-20 хвилин.
Розігріти сковороду та випікати млинці на середньому вогні.
Подавати млинці з медом.
Більше новин читайте на GreenPost.