Газові плити виділяють діоксид азоту та тверді частки, які призводять до передчасної смерті близько 40 тисяч європейців щорічно, що вдвічі перевищує кількість смертей від автомобільних аварій. Про це йдеться у дослідженні науковців із університету Хайме I в Іспанії, розповідає The Guardian.
Згідно з дослідженням домогосподарств у ЄС та Великої Британії, використання газової плити в середньому скорочувало життя померлих майже на два роки.
Дослідники пов'язують 36 031 передчасну смерть із використанням газових плит щороку в ЄС і ще 3 928 — у Великій Британії. Вони кажуть, що їхні оцінки є консервативними, оскільки враховувався вплив на здоров'я лише діоксиду азоту (NO2), а не інших газів, таких як чадний газ і бензол.
«Ще в 1978 році ми вперше дізналися, що забруднення NO2 на кухнях з газовими плитами у багато разів більше, ніж з електричними. Але тільки зараз ми можемо підрахувати кількість життів, які обриваються», — сказала провідний автор дослідження Хуана Марія Дельгадо-Саборіт, яка очолює лабораторію з дослідження здоров'я навколишнього середовища в Університеті Хайме I.
Кожне третє домогосподарство в ЄС готує їжу на газових плитах, їхня частка зростає до 54 % у Великій Британії та понад 60 % в Італії, Нідерландах, Румунії й Угорщині. Ці плити спалюють викопний газ і виділяють шкідливі речовини, які запалюють дихальні шляхи.
Звіт, підготовлений за підтримки Європейського кліматичного фонду, ґрунтується на результатах тогорічного дослідження, в якому вимірювалася якість повітря в будинках, аби з'ясувати, наскільки приготування їжі на газових плитах збільшує забруднення повітря в приміщеннях. Це дозволило науковцям з Університету Хайме I та Університету Валенсії розробити співвідношення між забрудненням повітря в приміщенні та надворі при приготуванні їжі на газі, а також скласти карту впливу NO2 в приміщенні.
Потім вони застосували показники ризику захворювань, отримані в результаті досліджень зовнішнього забруднення NO2, щоб визначити кількість втрачених життів.
«Основна невизначеність полягає в тому, чи можна застосувати ризик смерті, виявлений для зовнішнього NO2, спричиненого переважно дорожнім рухом, до внутрішнього NO2 від приготування їжі на газу. Але це справедливе припущення і необхідне для оцінки», — сказав Штеффен Лофт, експерт із забруднення повітря в Університеті Копенгагена, який не брав участі в дослідженні.
Результати дослідження збігаються з даними дослідження, проведеного в США в травні, яке показало, що газові та пропанові плити спричиняють до 19 000 смертей серед дорослих щороку.
Цього місяця ЄС посилив свої правила щодо якості зовнішнього повітря, але не встановив стандартів для якості повітря в приміщеннях. Європейський альянс громадського здоров'я (EPHA) закликав політиків поступово відмовитися від газових плит, встановивши обмеження на викиди, пропонуючи гроші для переходу на більш чисті плити та змушуючи виробників маркувати плити із зазначенням ризиків забруднення.
«Занадто довго було легко ігнорувати небезпеку газових плит. Як і у випадку з цигарками, люди не замислювалися про їхній вплив на здоров'я. І, як і цигарки, газові плити — це маленький вогонь, який наповнює наш дім забрудненнями», — сказала Сара Бертуччі з EPHA.
Люди можуть частково захистити себе від випарів під час приготування їжі, відчиняючи вікна та вмикаючи витяжні вентилятори.
Більше новин читайте на GreenPost.