Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Господар кліматичного саміту проти відмови від викопного палива, «якщо ви не хочете катапультувати світ у кам’яну добу»

Господар кліматичного саміту проти відмови від викопного палива, «якщо ви не хочете катапультувати світ у кам’яну добу»

Емірати та кілька інших країн хочуть використовувати такі технології, як зберігання чи уловлювання вуглекислого газу.

2 хв на прочитання03 Грудня 2023, 21:58
Президент Всесвітньої кліматичної конференції Султан Ахмед аль-Джабер у розмові з колишнім держсекретарем США Джоном Керрі. Фото: Sean Gallup/Getty Images Президент Всесвітньої кліматичної конференції Султан Ахмед аль-Джабер у розмові з колишнім держсекретарем США Джоном Керрі. Фото: Sean Gallup/Getty Images
Поділитись:

Президент Всесвітньої кліматичної конференції СОР 28 у Дубаї Султан Ахмед аль-Джабер, очевидно, сумнівається в науковому консенсусі щодо поступової відмови від викопного палива. Кілька нафтогазових держав також хочуть запобігти відмові. Про це розповідає Die Zeit.

Султан Ахмед аль-Джабер поставив під сумнів науковий консенсус щодо того, що відмова від викопного палива необхідна для досягнення міжнародної мети в 1,5 °. Про це повідомляють Guardian і Center for Climate Reporting. У листопаді Аль-Джабер заявив у відеозв’язку з представниками ООН, зокрема, що «немає науки», яка б доводила, що поступова відмова від викопного палива необхідна для зменшення глобального потепління на 1,5 ° порівняно з обмеженнями доіндустріального періоду.

Згідно зі звітом, він також заявив під час відеоконференції, що розвиток без використання викопного палива неможливий, «якщо ви не хочете катапультувати світ у кам’яну добу». Аль-Джабер викликає суперечки як господар всесвітньої кліматичної конференції, оскільки він також є керівником державної нафтової компанії в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Аль-Джабер вважає критику несправедливою.

«Ця історія — лише чергова спроба підірвати порядок денний президентства, який є чітким і прозорим і досяг відчутних успіхів. Президент COP чітко стверджує, що припинення використання викопного палива є неминучим і що ми повинні підтримувати ціль у 1,5 ° в межах досяжності», — сказав інформаційному агентству dpa речник кліматичної конференції.

У попередній реакції на звіт Guardian президент сказав, що Аль-Джабер посилався на той факт, що Міжурядова група експертів зі зміни клімату також припускала у своїх сценаріях, що викопне паливо продовжуватиме відігравати роль в енергетичній системі майбутнього — хоч і меншу.

Окрім Саудівської Аравії, Росія й Ірак, мабуть, також виступають проти рішення міжнародної спільноти в Дубаї повністю відмовитися від вугілля, нафти та газу. Країни відкрито висловили свою відмову на перших переговорах, каже Кетрін Абреу з екологічної організації Destination Zero. Це також підтвердило агентству dpa інше джерело з неурядової організації. Ці три країни є одними з найбільших експортерів нафти та газу у світі.

Глобальна поступова відмова від вугілля, нафти та газу є одним із найбільш спірних питань у Дубаї. Емірати та кілька інших країн хочуть і надалі покладатися на викопне паливо та використовувати такі технології, як зберігання чи уловлювання CO₂. Однак експерти вважають їх науково суперечливими та дуже дорогими. Крім того, їх не можна використовувати достатньо швидко у більших масштабах.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Продукти харчування Підживлення для Кімнатних рослин
3 продукти харчування, які можуть стати чудовим підживленням для кімнатних рослин
1 хв на прочитання2 години тому
Сьогодні 27 квітня Всесвітній день ветеринара
27 квітня - Всесвітній день ветеринара
2 хв на прочитання5 годин тому
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитання6 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитання7 годин тому
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання8 годин тому
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання15 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора