Між дельфінами теж виникають непорозуміння: ось який «людський» прийом вони застосовують у таких випадках

3 хв на прочитання08 Жовтня 2024, 15:58
Зображення згенеровано ШІ

Відомі своєю грайливістю, насиченим соціальним життям і складною комунікацією між собою.

Для людей усмішка — це простий спосіб уникнути непорозуміння. І, згідно з новим дослідженням, дельфіни-афаліни можуть використовувати подібну тактику, граючись одне з одним, розповідає CNN.

Дослідження, опубліковане в журналі iScience, показало, що під час гри дельфіни розкривають роти, що можна порівняти з «усмішкою».

Для проведення дослідження група науковців з інститутів Італії та Франції спостерігала за 11 дельфінами в римському зоопарку Zoomarine і ще 11 дельфінами в Planète Sauvage на заході Франції, які гралися одне з одним, зі своїми тренерами-людьми та самі з собою.

Дослідники виявили, що морські ссавці «усміхалися» майже завжди, коли перебували в полі зору свого партнера по грі, а він «усміхався» у відповідь у третині випадків. Науковці припускають, що, «усміхаючись» одне одному, дельфіни могли запобігати переростанню своїх ігор у справжню бійку через непорозуміння.

Та хоча їхній вираз обличчя нагадує усмішку для людей, експерт із комунікації дельфінів професор психології Хізер Хілл, яка не брала участі в дослідженні, застерігає від надмірної екстраполяції.

«Я думаю, що дельфіни реагують відкритим ротом під час гри, і... здається розумним, що це форма спілкування. Мені незручно називати це усмішкою, тому що вони також використовують відкритий рот у багатьох інших контекстах. Чи дійсно ми повинні інтерпретувати це як обмін відкритими ротами, який відбувається між двома людьми, щоб повідомити: «Гей, ми на одній хвилі». Чи обов'язково це означає, що оскільки це гра, то вона приємна, і тому ми з вами усміхаємось одне одному, як людина чи шимпанзе... Я не впевнена, що готова зробити наступний крок», — сказала вона, вказуючи на використання дельфінами відкритого рота в агресивних, усамітнених та ігрових діях.

Дельфіни, яких люди дуже люблять і антропоморфізували, відомі своєю грайливістю, насиченим соціальним життям і складною комунікацією між собою. Вони мають багато різних способів спільних ігор, таких як стрибки, прориви та перевертання над водою, удари хвостовими плавцями по поверхні води, ігрові бійки чи серфінг на хвилях.

Та попри грайливу репутацію дельфінів їхня міміка під час гри ніколи раніше не вивчалася, хоча дослідження показали, що інші ссавці, такі як люди і мавпи, під час гри спілкуються з відкритим ротом, із виразом, схожим на усмішку. Науковці вважають, що така поведінка походить від модифікованої дії кусання без фактичного контакту, йдеться в дослідженні.

Дослідники виявили, що 92 % випадків, коли дельфіни використовували вираз відкритого рота, відбувалися, коли вони грались одне з одним, а не з людьми чи самі по собі.

Коли дельфіни були зайняті агресивною взаємодією чи більш спокійною діяльністю, наприклад, паралельним плаванням або плаванням догори ногами, науковці не спостерігали «усміхненого» виразу обличчя.

Дослідники також відзначили важливість голосового спілкування дельфінів під час гри і сказали, що це може бути предметом майбутніх досліджень, оскільки вони не записали ці сигнали.

«Дельфіни розвинули одну з найскладніших голосових систем у тваринному світі, але звук також може викрити їх перед хижаками або підслуховувачами. Коли дельфіни граються разом, поєднання свисту і візуальних сигналів допомагає їм співпрацювати й досягати цілей — стратегія, особливо корисна під час соціальних ігор, коли вони менше остерігаються хижаків», — заявив автор статті Лівіо Фаваро, зоолог з Туринського університету.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: