Догори
Дати відгук

«Місяць застіль»: дієтолог радить, як не треба худнути в січні

Повернути форму можна без голодних знущань над собою.

3 хв на прочитання06 Січня 2022, 07:42
Поділитись:

Січень традиційно місяць безперервних застіль та свята: попереду Різдво Христове і знову їжа, а хтось ще не закінчив святкувати Новий Рік, нагадує лікар-дієтолог Галина Слобода-Яготенко.

Лікар розповідає, чого краще не робити людям, які займаються схудненням чи просто підтримують хорошу фізичну форму.

Розвантажувальні дні після загулу. Спеціально планувати розвантажувальний день після святкового вечора — не найкращий варіант. Адже велика кількість незвично жирної, солодкої їжі чи алкоголю — вже чималий стрес для організму, оскільки він не звик генерувати таку кількість ферментів. А після цього всього сидіти в напівголодному стані — це ще більший стрес.

«Така практика зазвичай веде до переїдання та серйозних зривів якщо не в той день, то на наступний. Такі забави можуть мати негативний вплив і на шлунково-кишковий тракт», — попереджає Галина Слобода-Яготенко.

Відпрацювання з’їдених калорій на тренуваннях. Розпланувати собі по 2 — 3 години чи більше тренувань щодня, бо гарно провели святкування, теж не найкращий варіант для організму.

«Повірте, ваш організм не готовий до такого випробування», — запевняє лікар.

Вона пояснює, що така практика небезпечна щонайменше високим ризиком травматизації та відсутністю очікуваних результатів («не так воно все працює, не так»).

«Регулярна практика нехарактерних, високоітенсивних , виснажливих тренувань після загулів може бути дзвіночком до формування порушень харчової поведінки, а це вже дуже серйозні речі», — застерігає дієтолог.

Купувати незрозумілі детокс-програми.

«Найкращий із можливих детоксів — це раціональне харчування! Купувати програми, де 7 днів треба пити соки, їсти один салати чи жменями ковтати таблетки по схемі — може мати негативні наслідки для здоров'я. Зриви, переїдання, повернення скинутої ваги назад, токсичний гепатит — далеко не все, що може чекати після...» — наголошує Галина Слобода-Яготенко.

Дієтолог розкриває таємницю збереження «не тільки фізичного, а й ментального здоров’я»:

просто повернутися до звичного досвяткового життя.

«Немає нічого поганого в тому, щоб трохи відірватися та разом з усіма поїсти олів'єшечки. Не катастрофа вселенського масштабу — покуштувати улюбленого торта чи пампушків, чого вже давно не їли. Поїли — отримали задоволення — повернулися до звичного режиму», — пропонує лікар.

Вона пояснює, що, звісно, прибавка у вазі можлива: що більше днів святкуєте, то більше кілограмів може додатись. Однак повернення до нормального графіку допоможе поступово повернутися до попередньої форми.

«На швидкі результати не очікуйте, та й пам'ятайте: швидкі результати — то взагалі не результати, а так — замилення очей. Здорова харчова тарілка, відсутність алкоголю, дозовані фізичні навантаження та здоровий сон — оптимальний післясвятковий детокс. Влаштувати собі один раз на тиждень вегетаріанський день — теж гарний варіант, який допоможе організму відчути легкість після свят. Основне, що варто запам'ятати: ніяких голодних знущань над собою, тільки комфортний режим», — напучує Галина Слобода-Яготенко.

Також ми розповідали, що новорічне збільшення ваги становить 60-70 % від щорічного збільшення ваги: що робити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитаннягодина тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитаннягодина тому
Рецепт ідеальної випічки Паска Великдень
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання3 години тому
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання5 годин тому
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання6 годин тому
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання7 годин тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання7 годин тому
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитання8 годин тому