Догори
Дати відгук

Міністр охорони здоров'я Мексики спростував смерть чоловіка від пташиного грипу A (H5N2) і розкритикував ВООЗ

«Поки що немає жодних доказів передачі інфекції від людини до людини».

3 хв на прочитання07 Червня 2024, 14:16
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Смерть 59-річного мексиканця, у якого в аналізах виявили вірус A (H5N2), настала не від пташиного грипу. Про це заявив міністр охорони здоров'я Мексики Хорхе Алькосер, розповідає La Razon.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) у середу підтвердила перший у світі випадок смерті від пташиного грипу AH5N2, який був виявлений в лабораторії в Мексиці.

«Це перший лабораторно підтверджений випадок зараження людини вірусом грипу A(H5N2), зареєстрований у світі, і перший випадок зараження вірусом A(H5), зареєстрований у людини в Мексиці», — заявила міжнародна організація.

Після критики «летальності» ВООЗ Алькосер уточнив, що смерть працівника з штату Мексика була викликана не вірусом пташиного грипу AH5N2, а нирковою та дихальною недостатністю, яка настала протягом декількох годин.

Під час прес-конференції на прохання президента Мексики Андреса Мануеля Лопеса Обрадора розвіяти сумніви, які «викликали занепокоєння» щодо пташиного грипу, чиновник спростував заяву ВООЗ щодо цього випадку, оскільки інформація, яку вона оприлюднила в середу, була неточною.

«Я можу зазначити, що заява, зроблена Всесвітньою організацією охорони здоров'я, є досить поганою, оскільки в ній йдеться про смертельний випадок, чого не було — він помер з іншої причини, причому без винесення рішення, і лише незначно говориться про те, що ризик у цьому випадку низький […]. Тому немає причин уникати вживання курятини чи її похідних або турбуватися з цього приводу», — сказав він, пояснивши, що причина «не була уточнена, але в основному це ниркова недостатність і, звичайно, дихальна недостатність, яка виникла у нього за лічені години».

У зв'язку з цим Алькосер пояснив випадок з 59-річним чоловіком, який був госпіталізований до Національного інституту респіраторних захворювань через проблеми з дихальними шляхами. Представник охорони здоров'я додав, що епідеміологічне попередження видається у випадку дій, передбачених для працівників, які доглядають за птахами і працюють з ними.

«У цього пацієнта нічого цього не було, він приїхав зі штату Мексика з цими проявами іншого типу, а вірус, про який ми знаємо, що він регулярно вражає птахів, і що інфекції у людей, які були виявлені, особливо у працівників на фермах із птахами, дуже легкі, вони не призводять до цих проявів. Поки що немає жодних доказів передачі інфекції від людини до людини. Пацієнт, який приїхав зі штату Мексика, не має історії жодних родинних контактів або інформації про те, де він жив», — сказав Хорхе Алькосер.

Тим часом, президент Мексики сказав коротко, що цей випадок пташиного грипу «викликав певне занепокоєння».

«Краще проінформувати», — сказав він.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.