Мінагрополітики: на Полтавщині створили вже 6 організацій водорокистувачів

2 хв на прочитання05 Вересня 2024, 09:23
ФОТО: зрошувальна система

Майже 100% земель на Полтавщині, що отримують зрошення, поливають учасники організацій водокористувачів.

На Полтавщині майже 100% земель, що отримують зрошення, поливають учасники організацій водокористувачів. Це всього 7 гектарів землі з понад 50-ти га, які потребують поливу. Тобто, лише восьма частина території. Про це повідомили у Мінагрополітики.

Втім у профільному відомстві переконані, саме за такими організаціями - відновлення ефективної системи зрошування. І запрошують фермерів активно долучатися до реформи.

На Полтавщині першими проявили ініціативу приєднатися до реалізації реформи гідротехнічної меліорації в регіоні ОВК «АКВА ЛАЙФ». Засновник ОВК – ТОВ «ВІДРОДЖЕННЯ», яке з 2000 року працює на території Пришибської ОТГ, а з 2016 – активно займається зрошенням сільськогосподарських культур. Спеціалізується на вирощуванні зернових, бобових культур та насінні олійних культур – ріпаку, пшениці озимої, ячменю ярого, соняшнику, а також кукурудзи, яка займає близько 30% посівних площ та потребує найбільшого зрошення.

"Відновлювати було важко. Меліоративна система була у вкрай занедбаному стані. Наприклад, одна з насосних станцій була законсервована понад 15 років з повним демонтажем обладнання. Провели поточні ремонти, налагодили насосно-силове обладнання головної насосної станції, відремонтували запірно-регулюючу арматуру та магістральні і внутрішньогосподарські мережі трубопроводів. Вартість реконструкції складала понад 1,6 млн грн. Потім придбали три дощувальні машини та одну насосну станцію загальною вартістю понад 10 млн грн. Запускалися непросто: збої в роботі, прориви труб, але ми впевнено йшли до своєї мети», - розповів керівник ОВК «АКВА ЛАЙФ» Сергій Кузьменко.

ОВК «АКВА ЛАЙФ» відкрита для аграріїв, які хочуть долучитися до розвитку гідротехнічної меліорації та готова ділитись своїм практичним досвідом.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: