Мільйони пластикових часточок під час заварювання: науковці з’ясували, що чайні пакетики несуть смертельну загрозу
Підкреслює нагальну потребу в наданні пріоритету безпеці харчових продуктів.
Ви можете думати про чай як про втішний, заспокійливий ритуал. Але науковці з Автономного університету Барселони (UAB) зробили приголомшливе відкриття — заварювання чаю в чайних пакетиках може призвести до вивільнення мільярдів нанопластиків і мікропластиків у чашку. Ці часточки можуть поглинатися клітинами кишківника людини, потенційно потрапляючи в кров і поширюючись по всьому організму. Про це розповідає Earth.com.
Нещодавнє дослідження, проведене групою мутагенезу у відділі генетики та мікробіології UAB, висвітлює, як чайні пакетики на основі полімерів вивільняють мікро- та нанопластик (МНПЛ) під час заварювання чаю. Його результати опубліковано в журналі Chemosphere.
Харчова упаковка є основним джерелом забруднення мікро- та нанопластиком. Люди в основному піддаються впливу цих частинок через вдихання та потрапляння в організм.
Дослідники виявили тривожні рівні забруднення:
- Поліпропілен вивільнив близько 1,2 млрд часточок на мілілітр із середнім розміром 136,7 нанометра.
- Целюлоза виділяла 135 млн часточок на мілілітр, середній розмір яких становив 244 нанометри.
- Нейлон-6 вивільнив 8,18 млн частинок на мілілітр, у середньому 138,4 нанометра.
Ці висновки підкреслюють важливість виявлення та зменшення впливу пластику через предмети повсякденного вжитку, такі як чайні пакетики.
Вперше команда дослідила, як МНПЛ взаємодіють з клітинами кишківника людини. Для цього вони пофарбували часточки, щоб відстежити їхній рух, і піддали їх впливу різних типів клітин кишківника в лабораторії.
Дослідження показало, що клітини кишківника, які виробляють слиз, поглинають найбільшу кількість цих пластикових часточок із пакетиків чаю.
Це був важливий висновок, оскільки ці клітини відіграють захисну роль у кишківнику. Ще більш тривожним було спостереження, що деякі часточки змогли проникнути в ядро клітини, де зберігається і регулюється генетичний матеріал.
Це відкриття викликає серйозне занепокоєння щодо довгострокових наслідків впливу МНПЛ на здоров'я. Якщо ці частинки досягають ядра, то можуть втручатися в клітинні функції чи генетичні процеси, що з часом може призвести до шкідливих наслідків.
Дослідники також відзначили, що кишковий слиз відіграє ключову роль у проникненні часточок у клітини. Цей висновок свідчить про те, що люди, які часто піддаються впливу МНПЛ, наприклад, з упаковки харчових продуктів або напоїв, можуть зіткнутися з кумулятивним ризиком.
Хронічна експозиція може призвести до широкомасштабного впливу на здоров'я, що підкреслює необхідність подальших досліджень і профілактичних заходів.
Результати дослідження підкреслюють нагальну потребу в регуляторних заходах, спрямованих на мінімізацію забруднення харчових упаковок НДПЛ.
«Оскільки використання пластику в пакуванні харчових продуктів продовжує зростати, життєво важливо розв'язувати проблему забруднення ННО для забезпечення безпеки харчових продуктів і захисту здоров'я населення», — зазначили дослідниця Альба Гарсія та її команда.
Це дослідження забруднення чайних пакетиків підкреслює нагальну потребу в наданні пріоритету безпеці харчових продуктів перед обличчям зростаючого використання пластику.
Розуміючи та розв'язуючи проблему забруднення мікро- та нанопластиком, ми можемо працювати над захистом здоров'я населення та довкілля.
Це дослідження проливає світло на приховане джерело пластикового забруднення, яке впливає на повсякденне життя. Усвідомлений вибір продуктів, якими ми користуємося, та підтримка політики, спрямованої на зменшення пластикового забруднення, є важливими кроками на шляху до безпечнішого та здоровішого майбутнього.
Більше новин читайте на GreenPost.