Догори
Дати відгук

Методи профілактики артеріальної гіпертонії

Дуже важливо виявити проблему та вчасно розпочати лікування

4 хв на прочитання31 Січня 2023, 10:55
Поділитись:

Пацієнтам, які страждають на артеріальну гіпертонію дуже важливо своєчасно звернутися до лікаря для вирішення питання про правильний вибір лікарського препарату. Разом з тим, слід пам'ятати, що успіх лікування залежить не тільки від лікаря. Пацієнти часто задаються питанням, чи існують методи профілактики артеріальної гіпертонії, чи може сам пацієнт активно брати участь в процесі лікування?

У попередженні артеріальної гіпертонії важлива роль в ряді випадків відводиться способам подолання артеріальної гіпертонії без застосування лікарських препаратів, тобто немедикаментозним методам лікування.
В першу чергу, такі підходи рекомендовані для профілактики підвищення артеріального тиску, особливо в тих випадках, коли при вимірюванні рівень АТ тільки починає перевищувати поріг нормальних величин (130/85 мм рт. Ст), тобто коли АГ ще не проявляє себе повною мірою. Якщо при випадковому вимірюванні або перевтомі після напруженого робочого дня АТ досягає 130-139 / 85-89 мм.рт.ст.- це вагомий привід звернути на себе увагу і продумати, які особливості сформованого способу життя і вкорінені звички можуть в подальшому призвести до розвитку гіпертонічної хвороби.

Особливо важливо застосування немедикаментозних підходів для осіб з наявними супутніми чинниками ризику розвитку серцево-судинних ускладнень.
Це, як нам вже добре відомо, вік і стать пацієнтів: чоловіки старше 55 років і жінки старше 65 років, підвищений рівень холестерину в крові, цукровий діабет, куріння, ожиріння, малорухливий спосіб життя.
Крім того, слід пам'ятати, що немедикаментозні методи можна і потрібно застосовувати не тільки для профілактики розвитку артеріальної гіпертонії: вони рекомендовані всім пацієнтам, незалежно від тяжкості артеріальної гіпертонії і супутнього лікарського лікування, так як вони направлені не тільки на те, щоб попередити розвиток артеріальної гіпертонії , а й посилити ефект вже прийнятих лікарських препаратів, знизити кількість прийнятих ліків.

Відповідь на питання про те, яке коло заходів охоплюють немедикаментозні способи подолання артеріальної гіпертонії, криється в понятті "спосіб життя" людини, який включає в себе і стиль життя, і ставлення до самого себе і до оточуючих, що склалися звички і уподобання.
Дотримання рекомендацій щодо здорового способу життя вимагає від пацієнта переглянути і подолати звичний розпорядок дня, проявити силу волі. Перш за все - це зміна якості життя: необхідно змусити себе відмовитися від малорухливого способу життя і шкідливих звичок. Пацієнтам з підвищеним артеріальним тиском не рекомендується робота в нічну зміну, галаслива обстановка, праця, пов'язана з частими відрядженнями, психоемоційні перевантаження. Правильний режим дня передбачає зменшення часу роботи з комп'ютером, відмова від тривалого перегляду телепередач, повноцінний нічний сон.

Важлива роль відводиться збільшенню фізичної активності. Регулярні фізичні тренування корисні як для профілактики підвищення артеріального тиску, так і при лікуванні артеріальної гіпертонії. У нетренованих осіб з нормальним артеріальним тиском, що ведуть малорухомий спосіб життя, ризик розвитку артеріальної гіпертонії на 20-50% вище, ніж у тих, які ведуть більш рухливий спосіб життя. Тим часом, фізичні тренування, навіть якщо вони носять помірний характер, можуть знизити артеріальний тиск на 5-10 мм рт. ст. Сприяють зниженню артеріального тиску аеробні вправи невисокої інтенсивності. Такі м'які навантаження як швидка ходьба, плавання протягом 30-45 хв. 3-5 раз в тиждень, більш фізіологічні, ніж інтенсивні форми навантажень, наприклад біг. Не рекомендуються так звані статичні ізометричні навантаження, наприклад вправи зі штангою. Важливо знати, що перенесення і підйом вантажів може сприяти підвищенню артеріального тиску.
Слід знати, що поява при фізичних тренуваннях задишки, больових відчуттів в грудній клітці, в області серця, перебоїв в роботі серця вимагає негайного припинення навантажень і звернення до лікаря. Методика фізичних навантажень і збільшення фізичної активності повинні обов'язково узгоджуватися з лікарем і методистом з лікувальної фізкультури.

Крім фізичної активності, важлива роль в оздоровленні способу життя відводиться дієтичному харчуванню. Необхідна умова правильного харчування - регулярний прийом їжі, не рідше 4 разів на день. Чи не наїдайтеся перед сном. Вечеряти слід не пізніше, ніж за 2 години до сну. Пізня вечеря призводить в активний стан травні залози, кров переміщується до органів черевної порожнини, що може порушити повноцінний нічний відпочинок і привести до порушення дихання, важким сновидінь, а надлишок невитрачених калорій призводить до ожиріння. Як правило, люди з надмірною вагою частіше страждають на артеріальну гіпертонію, атеросклероз судин серця і головного мозку, у них досить рано може розвиватися цукровий діабет.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитанняВчора
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитанняВчора
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитанняВчора
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитанняВчора