Меню для чистих судин: кардіолог назвав продукти для профілактики інфаркту
Горіхи, при регулярному дозованому вживанні, є ефективною профілактикою атеросклерозу.
Причиною смертельно небезпечного захворювання – інфаркту міокарда є атеросклеротичні бляшки, що призводять до закупорки судин. Як не допустити їхнього утворення?
На думку лікаря-кардіолога ізраїльської клініки «Хадасса», запобігти утворенню атеросклеротичних або жирових бляшок на венозних судинах, які перекривають доступ крові та кисню до серцевого м’яза, можна за допомогою низки профілактичних заходів.
Одна з них полягає в тому, щоб дотримуватися певних дієтичних рекомендацій. Раціон харчування має бути підібраний таким чином, щоб він максимально сприяв зміцненню стінок судин і не допускав їх засмічення смертельно небезпечними утвореннями. Насамперед слід включити в меню лососеві види риб.
У лососі містяться у великій кількості корисні жирні кислоти, зокрема омега-3. Вони знижують концентрацію поганого холестерину в крові та перешкоджають виникненню атеросклеротичних бляшок. Так, 100 г лососевого філе містить більше 2000 мг омега-3 жирних кислот.
Не менш важлива профілактична функція відводиться оливковій олії. Серед його компонентів переважає олеїнова кислота з групи омега-9 жирних кислот, яка формує клітинні мембрани та має антиоксидантну та антиатерогенну дію.
Крім того, обов’язковим продуктом у раціоні мають стати волоські горіхи та фундук. У них величезне джерело корисних речовин: білки, різні вітаміни, а також омега-6 жирні кислоти. Горіхи, при регулярному дозованому вживанні, є ефективною профілактикою атеросклерозу.