Менше солі, більше спецій: так смачніше, і здоровіше

2 хв на прочитання29 Серпня 2024, 09:54
ФОТО: різноманітні спеції

29 серпня у світі відзначають День "Більше спецій, менше солі", спрямований на оздоровлення щоденного харчового раціону людини.

Сіль – це чудове джерело натрію. Проте надлишок натрію небезпечний для здоров’я. Він може призвести до підвищення тиску, затримує надлишок вологи в організмі, накопичується у суглобах і додає чимало проблем у життя людини. Про це говорять дієтологи і наводять масу прикладів, як зменшити щоденне споживання солі.

Навіть день спеціальний започаткували - День "Більше спецій, менше солі". Його походження достеменно невідоме. Вважається, що ідею подала Всесвітня організація охорони здоров'я. Проте офіційного підтвердження цьому немає.Та відомо, що свято було створено з метою змусити людей проаналізувати свій раціон і зменшити в ньому кількість натрію або солі.

Сіль є одним з ключових інгредієнтів у більшості страв. Тобто, з усим купленим чи приготовленим вдома ми з'їдаємо трохи солі. Так, звідусюду потроху - і з'являється неусвідомлене зловживання сіллю і перенасичення натрієм. Рекомендована добова кількість солі перевищується, що є запорукою розвитку хронічних хвороб..

Натрій є важливим електролітом, необхідним нашому організму для роботи нервів і м’язів. Однак надмірне споживання солі може мати негативні наслідки, такі як гіпертонія, хвороби серця та здуття живота. Серцево-судинні захворювання можуть призвести до інсульту, інфаркту та навіть смерті.

Згідно з дієтичним стандартом, денна норма споживання солі становить не більше 5 гр Це - всього чайна ложка. Все, що перевищує цю невеличку дозу, піде тілу на шкоду.

Як же взяти під контроль споживання солі? По-перше, якомога частіше, а бажано - щодня - готуйте і харчуйтеся вдома. Це дозволить контролювати вміст і кількість усіх інгредієнтів страв, які ви споживаєте.

І крок другий - додайте для смакового різноманіття до ваших страв більше спецій замість солі. Це можуть бути перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр, каррі, паприка - за вашим смаком і вподобаннями.

Крім того, частину солі можна замінити свіжими травами, зеленню.Заміна солі на трави може не тільки посилити смак, але і принести користь для здоров’я. Трави можуть забезпечити відчуття бадьорості і підвищити вироблення енергії. Наприклад, шпинат, рукола чи женьшень.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: