Догори
Дати відгук

Масовий мор риби, загроза повного затоплення Херсонського рибзаводу

Продовжується зниження рівня води в Каховському водосховищі.

3 хв на прочитання08 Червня 2023, 10:17
ДСНС ДСНС
Поділитись:

Понад 850 кг риби загинуло на Дніпропетровщині внаслідок стрімкого обмілення водосховища, викликаного підривами росіянами Каховської гідроелектростанції, повідомляє голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

"У Мар'янській Зеленодольській громаді стався масовий мор риби. Все через стрімке обмелення водосховища, викликаного росіянами, підірвавши Каховську ГЕС. Загинули понад 850 кілограмів біоресурсів… Берегову лінію від риби вже очистили. канал у четвер вранці", - зазначив посадовець.

Лисак також зауважив, що збитки, завдані російськими окупантами рибному господарству Дніпропетровської області, становлять понад 7,6 млн грн.

В той же час Херсонський виробничо-експериментальний завод із розведення молоді риб, розташований на тимчасово окупованій території Херсонської області, перебуває під загрозою повного затоплення, повідомили у пресслужбі Мінагрополітики.

За даними на вечір 7 червня, на одній із його виробничих дільниць у Голій Пристані вода піднялася до 2,5-3 м. Затоплені риборозплідна дільниця, ставки вирощувальної дільниці, насосна станція та інші гідроспоруди. Під загрозою затоплення також і Новокаховська дільниця заводу, додали в міністерстві.

"Повне затоплення може призвести до втрати племінного поголів'я риб та виходу плідників і молоді за межі територій", - ідеться в повідомленні.

За інформацією Мінагрополітики, завод утримує цінне племінне поголів'я водних біоресурсів і вирощує коропів, щук, судака, сома, ляща, товстолоба, білого амура для зариблення природних водойм загальнодержавного значення. Сучасне промислове стадо цих видів риб у нижньому Дніпрі та Дніпровсько-Бузькому лимані майже повністю складається з особин, які є продукцією заводу.

Щорічно в рибогосподарські водні об'єкти України завод вселяв 13 млн екземплярів риб.

Як повідомлялося, внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі тільки дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд грн. Загалом, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі всіх біоресурсів становитимуть до 10,5 млрд грн.

Раніше було оприлюднено інформацію про втрату через вибух Каховської ГЕС єдиного в Україні державного осетрового заводу, який щорічно забезпечував вселення у водойми понад 1,5 млн екземплярів молоді осетрових.

Варто зазначити, що відповідно до офіційної інформації Укргідроенерго, продовжується зниження рівня води в Каховському водосховищі. Рівень водосховища в районі Нікополя станом на 08:00 8 червня становить 13,05 м.

За добу рівень води у Каховському водосховищі зменшився на понад метр.

На даний час продовжуються руйнування водозливної греблі, земляної вставки між будівлею станції та шлюзом.

Укргідроенерго спільно з Укренерго для подальшої збалансованої роботи енергосистеми опрацьовують можливі сценарії з урахуванням наслідків руйнування Каховської гідроелектростанції. Зокрема, для зменшення підтоплень коригується режим роботи гідроелектростанцій та накопичується вода вище Каховської ГЕС у інших водосховищах Дніпровського каскаду.

Крім цього, Укргідроенерго спільно з проєктним інститутом Укргідропроєкт опрацьовує проєкт зведення перемички (перекриття) Каховського водосховища для відновлення рівня води до проєктної позначки до підриву. Готується перелік першочергових завдань та робіт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.