Маслини смачні та корисні ягоди. При постійному вживанні в їжу вони знижують ризик захворювань серцево-судинного характеру та виразки шлунка. Але чи всі маслини однаково корисні здоров'ю? Про це розповідає MPPSS.
Чим маслини відрізняються від оливок
Хоч як це дивно, вони ростуть на одному дереві — оливковому. Тільки ми їх називаємо по-різному. У Європі слова «маслини» взагалі не використовується — там говорять «чорні оливки» та «зелені оливки».
Останні збираються з дерев на ранньому етапі дозрівання і мають характерне для молодих плодів забарвлення.
Колір зрілих оливок коливається від насиченого зеленого до темно-фіолетового. Однак зрілі і навіть перестиглі оливки все одно не будуть синювато-чорними, як ті, які ми звикли називати маслинами. Якщо перед вами маслина чорного та насиченого кольору, то знайте — вона зіпсована. Таке забарвлення можна отримати за допомогою спеціальної хімічної обробки.
Як отримують чорні маслини
Зелений плід насправді дуже гіркий. Колись давно, щоб позбутися гіркого смаку, оливки замочували в солоному розчині протягом двох-трьох місяців. Потім їх проціджували, і вони набували звичного нам смаку. Згодом обсяги ринку зросли, і виникла потреба виробляти цей продукт у великих обсягах.
Усі хочуть бачити на столі красиві, чорні маслини, і виробник вдається до наступної хитрості. Зелені ягоди поміщають у розчин їдкого натрію. При взаємодії з киснем відбувається хімічна реакція і оливка забарвлюється в чорний колір.
Потім ягоди відстоюються і промиваються від їдкого натрію. Їх заливають розсолом із солі та спецій, додають глюконат заліза, завдяки якому стабілізується чорний колір маслини. Якщо його не додати, ягоди знову набудуть зеленого світлого кольору.
Виходить, що ми їмо видимість оливок. У ній немає корисних речовин, і при постійному вживанні це шкодить нашому здоров'ю.
Як уникнути підробки
Бажано вибирати маслини у скляній банці. Ви можете роздивитися, які ягоди всередині. Розсіл має бути прозорий. А ось однорідного насиченого чорного кольору маслини не повинні бути.
Розгляньте уважно кришку. Якщо на ній є іржа чи банка м'ята, отже, ці маслини зберігалися в неправильних умовах.
Вибираючи маслини, подивіться на калібр, вказаний на дні банки. Ці цифри свідчать, скільки маслин займає кілограм. Середній калібр варіюється від 180/200 до 260/280. Краще вибирати ті маслини, на банках яких різниця калібру буде найменшою.
Читайте склад. Якщо в ньому позначені лише маслини, сіль, вода і спеції, це говорить про те, що перед вами гарні і якісні ягоди. А ось коли до складу додані молочна кислота Е 270 та стабілізатор глюконату заліза Е 579, знайте: такі маслини забарвлені.
М'якуш якісних ягід не відрізняється від кольору маслини зовні.
Завдяки цим порадам ви можете вибрати смачні корисні та натуральні оливки.
Також ми розповідали, чи можна їсти продукти, на яких з’явилася цвіль: пояснює нутриціолог.