Догори
Дати відгук

Любителям хліба на замітку: вміст солі в хлібі провокує захворювання, які щороку спричиняють близько 80% передчасних смертей

Сіль впливає на загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

4 хв на прочитання07 Червня 2024, 16:26
 МОЗ пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах МОЗ пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах
Поділитись:

Про це йшлося на нараді з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, Держпродспоживслужби та Всеукраїнської асоціації пекарів, яку провів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Хліб і сіль в Україні: скільки їдять українці

Кожен українець щодня в середньому споживає від 2,5 г до 4,25 г солі тільки з хлібом, а це – половина і більше добової норми, рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас зменшення споживання солі допомогло б запобігти поширенню неінфекційних захворювань, які щороку спричиняють близько 80% передчасних смертей в Україні.

Хліб є одним з основних продуктів, з якого українці отримують сіль. За даними Держслужби статистики, кожен українець споживає близько 250 г хліба на добу. Вміст солі в більшості різновидів хліба коливається від 1,07 до 1,7 г на 100 г. Це означає, що один шматок хліба (30-40 г) може містити до 0,68 г солі. Хоча іноді зустрічаються й такі види хліба, де вміст солі дорівнює 0,56 г, або значно перевищує 1,7 г на 100 г.

«Кількість натрію, який ми споживаємо здебільшого у вигляді харчової солі, впливає на загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Зменшення кількості солі в хлібі – важливий аспект національних стратегій зниження такої захворюваності. Україна вже два роки має певні обмеження, запроваджені в межах реформи шкільного харчування. Для хліба, який їдять у закладах освіти й інших, де перебувають діти, вміст солі не має перевищувати 0,45 г на 100 г готового продукту. Проте важливо, щоби діти й відповідальні за них дорослі мали можливість харчуватися більш здорово не лише в школі, а й вдома, адже це піде на користь усім, і разом з іншими заходами зробить українців здоровішими», – розповів Міністр охорони здоров’я.

За даними Національного дослідження STEPS, у якому вивчалась поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні у 2019 році, українці в середньому споживають близько 12,6 г солі на добу, тоді як ВООЗ рекомендує, щоби добова норма не перевищувала 5 г, отже ми щоденно перевищуємо споживання солі більш ніж у 2,5 раза.

Така ситуація викликає занепокоєння і потребує пошуку способів вирішення. Проте деякі з заходів уже успішно запроваджують у багатьох країнах.

Як захищають здоров'я у країнах світу

У 2012 році держави-члени ВООЗ об’єднались для скорочення споживання солі на 30 % до 2025 року. В цій програмі взяло участь 59 країн, в 17 із яких були успішні результати – скорочення солі в хлібі від 6 % – у Бельгії до 38 % – у Чилі, в межах 20-30 % – у Великій Британії, Канаді, Новій Зеландії та Ірландії.

У багатьох країнах виробники харчових продуктів добровільно зменшували вміст солі в продуктах, щоб запобігти поширенню неінфекційних захворювань. Обов’язкове обмеження вмісту солі в хлібі та хлібобулочних виробах запроваджено в 19 країнах, у тому числі в Бельгії, Болгарії, Хорватії, Латвії, Чорногорії, Нідерландах, Португалії, Словаччині, Іспанії. Ще в 21 країні такі обмеження діють на добровільній основі, шляхом співпраці бізнесу та уряду.

МОЗ пропонує українським виробникам хліба розглянути такі заходи:

  • Зменшити кількість солі в хлібі та хлібобулочних виробах до рівня не більше ніж 0,9 г на 100 г. Це можна робити поступово, щоби споживачі звикали до менш солоного смаку (як це було, наприклад, у Фінляндії). Крім того, такий крок може допомогти виробникам обрати інші технологічні підходи для поліпшення процесів ферментації, які сприятимуть покращенню смаку і текстури хліба без необхідності додавання великої кількості солі.
  • Підвищувати смакові якості випічки в інший спосіб, наприклад, використовувати трави та спеції або навіть ферментовані продукти, що може допомогти компенсувати зменшення солі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Круглий стіл на тему щодо актуальних проблем насінництва
На Тернопільщині відбувся виїзний круглий стіл на тему щодо актуальних проблем насінництва
3 хв на прочитання4 години тому
Фото: «Їжа легко»
Сирне бланманже з ананасом — десерт без випікання
1 хв на прочитання12 годин тому
Колорадські жуки Народні засоби Знищення шкідників
Як боротися з колорадськими жуками, не використовуючи хімічних засобів: нові дієві методи
1 хв на прочитанняВчора
Курячі стріпси Смачна страва Закуска з курятини
Як приготувати курячі стріпси: закуска для частування гостей
1 хв на прочитанняВчора
Рослинні хвороби на Закарпатті практично знищили урожай помідор
2 хв на прочитанняВчора
Дайте перцю попелиці та мурашкам: рецепт перцевого коктейлю від досвідчених дачників
1 хв на прочитання21 Червня 2024
9 500 українських агровиробників отримають мінеральні добрива на осінню посівну через програму USAID АГРО
2 хв на прочитання21 Червня 2024
Картопля по-селянськи на сковороді — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання21 Червня 2024