Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Хвороби
  • Літо — сезон випробувань для тих, хто має варикоз: як не дати спеці погіршити симптоми хронічної венозної недостатності

Літо — сезон випробувань для тих, хто має варикоз: як не дати спеці погіршити симптоми хронічної венозної недостатності

Ми безсилі контролювати погоду і робити її комфортною, натомість можемо зробити дещо для себе, щоби поліпшити стан судин.

4 хв на прочитання30 Червня 2023, 17:19
Поділитись:

Літо в самому розпалі, в останні дні повітря прогрівається майже до 30 градусів. Така спека може бути виснажливою навіть для здорової людини. А для тих, хто потерпає від судинних захворювань, зокрема, від варикозного розширення вен, гаряче літо — справжній сезон випробувань.

Як правило, в цей час симптоми хронічної венозної недостатності погіршуються, зростає ризик ускладнень. Чи можна захистити себе? Як літня спека впливає на варикозне розширення вен? Що робити, щоб полегшити симптоми хвороби? Про це розповідають «Здорові люди».

Що таке варикозне розширення вен

Варикозне розширення вен є ознакою хронічної венозної недостатності, стану, за якого односторонні клапани у венах не працюють належним чином і перешкоджають нормальному току крові від ніг назад до серця. Це призводить до того, що варикозні вени збільшуються, набувають синювато-фіолетового кольору. Хоча будь-яка вена схильна до варикозу, кровоносні судини на ногах найуразливіші через тиск ваги тіла під час ходьби та стояння.

Як спека і сонце впливають на варикоз

Більша частина кровотоку від ніг здійснюється глибокими венами, розташованими під шарами м'язів і жиру. Частина — дрібнішими, а тому особливо вразливими в плані слабкості венозних стінок, поверхневими венами. Літня спека змушує вже ослаблені й розтягнуті судини ще більше розширюватися й наповнюватися додатковою кров'ю. Це призводить до того, що звивисті, роздуті неестетичні вени стають помітнішими під шкірою. А також посилюються симптоми хвороби:

  • відчуття дискомфорту та важкості в ногах;
  • печіння, пульсація чи м'язові спазми;
  • біль після тривалого сидіння чи стояння;
  • свербіж у ділянці варикозно розширених вен;
  • посилюються хронічні набряки ніг.

Окрім того, ультрафіолетові промені руйнують колаген у шкірі. Тому надмірний вплив тепла від сонячних променів може зробити судинні зірочки більш помітними.

Що робити влітку при варикозі

На жаль, ви безсилі контролювати погоду і робити її комфортною, якщо страждаєте від варикозного розширення вен. Але ви можете зробити дещо для себе, щоб підтримувати здоров'я судин, перешкоджати посиленню неприємних симптомів і розвитку ускладнень.

✔ Обмежте час перебування на вулиці, коли ультрафіолетові промені найбільш активні. Комфортний час для прогулянок і перебування на свіжому повітрі, як правило, до 11.00 і після 16.00. Якщо все-таки необхідно бути надворі в період найбільшої сонячної активності, намагайтеся, за можливості, залишатися в затінку.

✔ Одягайте вільний одяг із натуральних легких дихаючих тканин, який не сковує рухів, не тисне і не перетискає великі кровоносні судини. Однак ця рекомендація не стосується носіння компресійного трикотажу. Так, у спекотний літній день у ньому може бути ще спекотніше. Але компресійні панчохи — один із найкращих способів упоратися з набряками і забезпечити підтримку варикозно розширеним венам, особливо в спеку.

✔ Перед виходом надвір завжди використовуйте сонцезахисний крем з SPF не нижче 30.

✔ Обов'язково дотримуйтесь питного режиму влітку, щоб не допустити зневоднення. Пийте багато чистої води (не менше 1,5 л на день). Уникайте вживання газованих солодких напоїв і алкоголю.

✔ Не дозволяйте спеці завадити вам займатися спортом. При варикозі важливо забезпечувати нормальний кровообіг у ногах. Ходьба — один із найкращих способів поліпшити кровообіг. Можна гуляти прохолодою вранці або ввечері, коли повітря трохи охолоне, а також займатися на біговій доріжці в дуже спекотні дні. Якщо доводиться довго сидіти (наприклад, в офісі чи під час поїздки в автомобілі), за можливості, розташовуйте ноги на узвишші, щоб забезпечити кращий відтік крові та запобігти набрякам.

✔ За можливості використовуйте кондиціонер або вентилятори для підтримання комфортної температури повітря і тіла.

Хоча ці правила поведінки в спекотну погоду допоможуть полегшити симптоми варикозної хвороби, відкладання лікування рано чи пізно може зробити ваше життя нестерпним у будь-яку пору року. Якщо у вас у сім'ї хтось із найближчих родичів має чи мав проблеми у вигляді судинних зірочок або варикозного розширення вен, або у вас уже є проблеми з венами, особливо важливо вчасно вжити запобіжних заходів і, якщо потрібно, пройти курс лікування.

Також ми розповідали про контрастний душ для ніг: чому ця профілактика варикозу не для всіх.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Іспанія скасовує національну нагороду з кориди через занепокоєння щодо биків
2 хв на прочитання41 хвилину тому
Завдано місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
Керівництво заповідника на Закарпатті завдало місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Поєднання вишуканих троянд і хвойних рослин у ландшафтному дизайні — яскраве рішення (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
На півдні Бразилії найсильніша за останні 80 років повінь, приблизно 55 людей загинуло (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Мінігалети зі сливами: чудовий десерт до чаю
1 хв на прочитання4 години тому
А тепер ще й теплозахисний екран: у NASA з’явилася додаткова причина відкласти відправку людей на Місяць
3 хв на прочитання9 годин тому
Бадан може стати справжньою окрасою саду (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Час для розумних фінансових рішень і інвестицій: гороскоп на понеділок, 6 травня
2 хв на прочитанняВчора