Завдяки медицині та методам боротьби з низкою захворювань тривалість життя збільшилася за останнє століття. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, ще сто років тому більшість людей доживали в середньому до 30 років, тому що помирали через відсутність ліків та медичну допомогу. Досягнення медицини та відкриття засобів лікування та профілактики багатьох захворювань допомогли значно збільшити тривалість життя.
Тим не менш, в останні десятиліття спостерігається значне зростання захворюваності на рак, серцево-судинні захворювання, діабет, захворювання легенів і печінки, що призводить до скорочення тривалості життя. Дослідження 2018 року, опубліковане в Американському журналі охорони здоров’я, показує, що нездорове харчування значною мірою сприяє виникненню цих соціально значущих захворювань. Ліки, вакцини, високі технології та досягнення медицини не можуть допомогти достатньою мірою, якщо людина неправильно харчується і має нездорові харчові звички.
М’ясо – один із продуктів, які вважаються найчастішими винуватцями цих хвороб. Деякі люди вважають м’ясо причиною проблем зі здоров’ям. Інші вирішують частково або повністю виключити його зі свого меню.
Як і в усьому іншому, найголовніше у м’ясі – у деталях. Саме собою м’ясо не шкодить організму, навпаки. Це найбагатше джерело білка, що містить повний спектр амінокислот, необхідних для побудови та поділу кожної клітини в організмі. Більше того, замінники м’яса на рослинній основі, що містять білок, на жаль, рідко містять повний набір незамінних амінокислот. Отже, виключення м’яса може бути пов’язане з зниженням ризику захворювань. Це потенційно може мати інші негативні наслідки для здоров’я у довгостроковій перспективі.
Відповідь на це питання – перероблене м’ясо. Шинка, ковбаси, копченості, солоні ковбаси і делікатеси – ось лише деякі з видів м’яса, які не можна їсти, якщо ви хочете довго зберігати хороше здоров’я. Ці м’ясні продукти містять багато насичених жирів, доданих цукрів, великої кількості солі, консервантів, підсилювачів та інших добавок.
Ковбаси з червоного м’яса надзвичайно насичені жирами, холестерином, натрієм, і багато з них містять цукор у будь-якому вигляді – глюкоза, глюкозно-фруктозний сироп, кукурудзяний сироп. Це погана новина для вашого здоров’я, особливо якщо оброблене м’ясо регулярно та щодня є у вашому меню.
Вчені одностайні в тому, що це м’ясо не рекомендується з погляду здоров’я, бо воно зовсім не корисне. Американський інститут досліджень раку відносить оброблене м’ясо до канцерогенів першої групи, що прирівнює ці продукти до сигарет за ступенем шкоди для здоров’я, пише healthdigest.com.
Смажене та обвуглене м’ясо – ще один вид м’яса, якого слід уникати. Ці два типи переробки м’яса можуть викликати клітинні мутації, що підвищують ризик раку.
Причина криється в утворенні акрилових сполук та альдегідів, що насичують м’ясо під час смаження та обвуглювання. Ці сполуки є однією з причин утворення злоякісних клітин та мутацій у здорових клітинах організму.
Напрошується висновок, що хвороба викликає не м’ясо, а спосіб обробки. Тому рекомендується усвідомлено вибирати тип м’яса, яке ви їсте, а також способи його приготування.