Пекучий дискомфорт в животі, біль в грудях, здуття живота після їжі або просто печія кілька разів на тиждень — все це явні ознаки кислотного рефлюксу. Випадки печії час від часу не є чимось незвичайним та рідко бувають ознаками цієї хвороби, а от часті як раз й говорять про цю недугу. Про це розповіли британські лікарі. Повідомляє healthline.
Є продукти, які можуть викликати печію, це ті, які викликають розслаблення сфінктера стравоходу. Деякі з найбільш поширених винуватців включають:
- Смажені страви - кільця цибулі, картопля фрі, смажене курча і бекон багаті жирами. Їжа з високим вмістом жирів затримується в шлунку більш тривалий час, стимулюючи вироблення кислоти й дратуючі стравохід.
- Гострі продукти - перець чилі й страви, в яких використовується гострий соус, ще більше дратують стравохід.
- Помідори та продукти на основі томатів - у них висока кислотність.
- Цитрусові - високий вміст кислоти в цитрусових розслабляє сфінктер стравоходу.
- Кофеїн - кава і чай можуть погіршити кислотний рефлюкс.
- Газовані напої - бульбашки розширюються в шлунку, створюючи тиск і біль.
- Шоколад. У шоколаді є як мінімум три шкідливі інгредієнти: кофеїн, жир і какао.
- Часник і цибуля - ці продукти можуть дратувати й запалювати слизова стравоходу.
Як позбутися печії в домашніх мовах без ліків
Крім вживання правильних продуктів і скорочення кількості поганих, медики рекомендують внести певні зміни, які можуть ще більше мінімізувати виникнення печії та кислотного рефлюксу.
- Їжте меншими порціями - регулярне вживання невеликої кількості продуктів може знизити тиск в шлунку.
- Не поспішайте з їжею - поспіх під час їжі може викликати роздратування стравоходу і шлунка.
- Зберігайте вертикальне положення протягом як мінімум трьох годин після їжі - лежання полегшує потрапляння вмісту шлунку в стравохід.
Домашні засоби від печії
Дослідження показує, що мед може допомогти полегшити печію, тому що він може зменшити запалення стравоходу. Текстура меду допомагає покрити слизову оболонку стравоходу. Також клінічний огляд показав, що в'язкість меду допомагає знизити кислотність.
За словами Біргітти Лорен, британського фітнес-експерта і президента Expecting Fitness, печія може викликати підвищену кислотність і запалення. Спробуйте приготувати освіжаючий напій, щоб природним чином знизити кислотність, підвищити рівень PH, зменшити запалення і полегшити біль в шлунку.
Інгредієнти на 4 порції:
- 3-4 склянки холодної води,
- 1 склянку гарячої води,
- 2 столові ложки меду,
- цедра одного лимону або мандарину,
- кілька шматочків свіжого імбиру і куркуми,
Підготовка:
Відскребіть цедру лимона і помістіть в пляшку ємністю 1 літр. Додайте імбир і куркуму. Налийте в чашку гарячої води й додайте мед. Добре перемішайте, потім додайте в пляшку медову воду. Заповніть решту пляшки холодною водою. Поставте в холодильник на дві години, щоб інгредієнти настоялися й пийте за 20 хвилин до кожного прийому їжі.
Нагадаємо, німецькі дієтологи пояснили, який напій зміцнить імунітет та подолає закреп.