Лікарі назвали продукти, що здатні омолодити серце
Вони здатні нормалізувати артеріальний тиск та омолодити серце.
Існують продукти, корисні для судин, здатні нормалізувати артеріальний тиск, знизити ризик тромбозів, відрегулювати рівень цукру. Визначні властивості продуктів, корисних для здоров’я серця назвали дітологи.
Продукти, які корисні для судин та серця
Фрукти
Перелік фруктів, корисних для серця, достатньо великий. Кардіологи рекомендують вживати:
- гранат (профілактика атеросклерозу, стабілізація тиску);
- лимон (зниження артеріального тиску);
- яблука (зниження рівню холестерину, запобігання тромбозу).
Також корисними є виноград, абрикос, персик, авокадо. Особливість, на яку фахівці звертають увагу – вживайте фрукти «по сезону», щоб отримати очікувану дозу вітамінів. Знизьте кількість вживання джемів, варення, в яких доданий цукор.
Овочі
Серед овочів потрібно відзначити наступні види:
- гострий перець червоний;
- гарбуз;
- томати;
- хрін;
- буряк;
- ріпчаста цибуля.
Раціон, який допомагає попередити проблеми з серцем і судинами при гіпертонії, рекомендують доповнювати петрушкою, шпинатом, листовим салатом, що мають властивості розширення судин. Для пацієнтів з гіпертензією корисними є насичені клітковиною бобові, що очищують кров від зайвого холестерину.
Риба
Червона риба, збагачена поліненасиченими кислотами Омега 3, суттєво знижує ризик виникнення інфарктів, інсультів. На день ви можете вживати 140 г приготовленої риби (але не більше, ніж 700 г на тиждень). Найбільш корисними є наступні види риби:
- горбуша (рожевий лосось);
- кижуч (срібний тихоокеанський лосось);
- кета (різновид лососю);
- сардини;
- тунець.
Вживання риби позитивно впливає на серцевий м’яз, не допускає швидкого «зношування», виникнення тромбів.
Напої
Не тільки продукти приносять користь серцю і судинам, але і напої:
- свіжа, чиста, негазована вода;
- зернова високоякісна кава;
- червоне вино, зроблене з винограду.
МОЗ рекомендує вживати на день не менш як 1.5-2 літри води. Вчені довели, що 1-2 чашки зернової меленої кави на 30% знижують ризик виникнення інсультів, сприяють захисту від діабету, хвороби Альцгеймера. Червоне вино, в якому присутній природний антиоксидант ресвератрол, поліпшує пам’ять, увагу, знижує ризики тромбозів, атеросклерозу. Але це не означає, що вино потрібно вживати безконтрольно! Рекомендована кількість становить 1 бокал на день.
Горіхи
Якщо ви любите горіхи, дізнайтесь, як знижують ці продукти виникнення проблем з серцем. В горіхах міститься велика кількість вітаміну Е, який зміцнює судини, знижує рівень «поганого» холестерину в крові. Волоські горіхи багаті на амінокислоту Омега 3. Науковці довели, що вживання 30 г свіжих горіхів на день знижує смертність від хвороб серця на 20%. Тож, обов’язково додайте у свій раціон:
- арахіс;
- мигдаль;
- фундук;
- волоський горіх;
- кеш’ю;
- фісташки (не солені).
Молочні продукти
Є результати досліджень, які вказують на те, що з віком свіже молоко засвоюється гірше. Тому перевагу радять надавати кисломолочним продуктам, що не тільки є джерелом кальцію, корисного для кісток, але й стабілізують тиск, попереджають стенокардію. Це може бути:
- кефір;
- йогурт;
- нежирний, малосолоний сир;
- ряжанка;
- сметана.
Всі ці продукти є дійсно корисними для серця, судин. Якщо у вас виникли питання, потрібна професійна консультація – зв’яжіться з лікарями наших медичних центрів «Родина» в зручний час.