Продуктів, які можна назвати справжніми захисниками імунітету, дуже багато. Вибрати з них найкорисніші - завдання нездійсненне, оскільки одні продукти найбільш багаті на вітаміни, інші - мікроелементи, треті - харчові волокна, четверті - фітонциди, які в холодний період теж відіграють істотну роль в активізації захисних сил організму.
Терапевт Ірина Горбарчук назвала 12 речовин, які мають особливо важливе значення для зміцнення імунітету: чотири вітаміни (С, А, Е та В), три мікроелементи (цинк, селен та йод), а також харчові волокна, фітонциди, білки, ненасичені жирні кислоти (Омега-3) та біфідо- та лактобактерії. Лікар рекомендує якнайчастіше включати до свого раціону харчування продукти, які їх містять - овочі, зелень, фрукти, ягоди, рибу, яйця, крупи, горіхи, молоко, кисломолочні продукти, квашену капусту та інші.
Журналісти, у свою чергу, подивилися, яка їжа містить найбільшу кількість речовин з 12, названих лікарем, і склали топ-7 продуктів, які однозначно підвищать імунний статус людини.
1. Горіхи. Це лідер серед товарів, які підвищують імунітет. Він містить більше половини списку: вітаміни Е (особливо багато його в мигдалі, фундуку, арахісі, фісташках), вітамін В (у всіх горіхах), харчові волокна, білки, цинк (кедрові та волоські горіхи, арахіс), селен та Омега-3 (грецькі). Але налягати на горіхи лікарі таки не радять - вони дуже калорійні, і можна нашкодити фігурі.
2. Яйця. У них є вітаміни А і В плюс білки і йод, а жовтки яєць містять вітамін Е і цинк, який підтримує захисні функції імунної системи.
3. Морська риба та морепродукти містять 5 речовин з 12: білки, цинк, селен, йод та Омега-3). Важливий мікроелемент у рибі – селен, він відіграє ключову роль в імунній системі людини. Чим вищий рівень селену в крові, тим сильніший імунітет.
4. Вівсяна крупа. Вівсянка – чудодійна їжа. У ній є вітаміни Е та В, харчові волокна, білки, цинк.
5. Листова зелень – шпинат, зелений салат, рукола, ромен, пекінська капуста, корн, айсберг, зелень селери. Зелень багата всіма чотирма вітамінами, важливими для активізації захисних функцій, плюс у ній є йод, який бере участь у освіті гормонів щитовидної залози, які відповідають за імунний захист.
6. Бобові теж необхідно частіше включати у свій раціон харчування. Це джерело вітамінів А, Е та В, харчових волокон та білків. Останні необхідні синтезу імуноглобулінів, плюс вони сприяють відновленню уражених бактеріями і вірусами клітин.
7. Насіння соняшника, як і горіхи, - теж дуже корисний продукт, що містить вітаміни Е та В, селен та харчові волокна, які активізують імунні клітини та нейтралізують запальні процеси.
Ще ряд продуктів має по 3 із 12 особливо корисних для імунітету біологічних речовин. Серед них - яблука, помідори, часник, печінка, молоко, сир, гриби та проростки пшениці.