Догори
Дати відгук

Лікарі назвали найкращі овочі для здоров’я серця

Ці продукти багаті на клітковину, антиоксиданти та калій.

2 хв на прочитання01 Лютого 2023, 06:50
Поділитись:

Ризику розвитку різних серцевих захворювань сприяють такі фактори, як діабет, високий кров’яний тиск, неправильне харчування, відсутність фізичних вправ, високий рівень холестерину, вік і генетика. І якщо з останніми двома станами боротися складно, то решту можна контролювати, запевняють лікарі, наприклад, за допомогою звичок у харчуванні.

Фахівці стверджують, що для здорового серця важливо їсти багато овочів та фруктів. Однак коли справа стосується одного з найкорисніших продуктів, то найкращою вважається листова зелень, зокрема капуста та шпинат. Такого висновку дійшли вчені в ході дослідження, результати якого були опубліковані в JRSM Cardiovascular Disease.

Дослідники проаналізували наукові роботи з усього світу, щоб визначити, чи можуть листові овочі допомогти у зниженні серцево-судинних захворювань. Згідно з аналізом, багато людей завдають шкоди своєму здоров'ю, крім раціону або зводячи до мінімуму вживання таких овочів.

За словами вчених, ці продукти багаті на клітковину, антиоксиданти та калій. Наприклад, шпинат містить велику кількість вітамінів А, К, С, заліза та фолієвої кислоти, а капуста – вітамінів В, С та кальцію.

Щоб дізнатися більше про користь листових овочів, вчені розглянули 13 окремих досліджень, у яких вивчався зв'язок між їх вживанням та різними серцево-судинними проблемами, такими як інсульт та ішемічна хвороба серця. Внаслідок цього було встановлено, що регулярне вживання більшої кількості листової зелені може знизити ризик подібних станів майже на 16%. Це дослідження також показало, що хоча сирі листові овочі корисні для серця, отримати від них максимальну користь можна навіть після кулінарної обробки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я