Догори
Дати відгук

Лікар пояснив, які люди майже не п'яніють та чому

Крім того, є секрети, які допомагають довго бути відносно тверезим

2 хв на прочитання16 Грудня 2020, 19:59
Поділитись:

У печінці людини міститься спеціальний фермент, який відповідає за розщеплення алкоголю. Його кількість задається генетично і впливає на те, як швидко людина п'яніє. Про це розповів терапевт Андрій Роханський одному з українських ЗМІ.

"Є у печінці такий фермент, який називається алкогольдегідрогеназа, яка розщеплює алкоголь у печінці. І ось кількість цього ферменту безпосередньо впливає на досягнення стану алкогольного сп'яніння", - пояснив лікар.

При цьому, кількість ферменту, за словами лікаря, обумовлено генетично і залежить від стандартних налаштувань організму кожної окремої людини.

"У всіх людей різниться, причому, це може залежати навіть від расових особливостей. Наприклад, у монголоїдної раси ферменту цього менше. Представники Південно-Східної Азії, Китаю швидше досягають сп'яніння, адже ступінь проміле у крові швидко зростає. А чим більше ферментів, тим людина може більше випити й довше перебувати на першій стадії сп'яніння — ейфорії, коли вона себе контролює і почуває весело", - зазначив терапевт.

Роханський додав, що в українців кількість цього ферменту для розщеплення алкоголю знаходиться на середній позначці.

"У нас воно середньозважене. Цілком адекватне. А ось ті ж північні народи — у них генетично вже менше цих ферментів у печінці. Вони швидше п'яніють. Це генетично схильна ситуація", - підсумував лікар.

У той же самий час існують секрети, які допоможуть залишатися у стані відносної тверезості, а саме ейфорії, дуже довго, навіть не дивлячись на вроджену кількість печінкових ферментів. 

Так, слід перед вживанням алкоголю підкріпитися. Як закуски ідеально підійдуть м'ясні страви, риба, варена картопля з маслом або салом. 

Не варто і змішувати алкогольні напої. І ні в якому разі не змішуйте його з газованими напоями — вони прискорюють доставку спирту у мозок.

А головне правило — це розтягувати задоволення і пити по одній порції улюбленого алкоголю на годину. 

Нагадаємо, вчені знайшли простий спосіб, як уникнути серцевої недостатності.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Гриб зі смаком війни: у США звинувачують вчених у контрабанді фузарій і біозброї
4 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Нафтовий тиск. Як нова стратегія ОПЕК+ б’є по Кремлю — і допомагає Україні
4 хв на прочитання4 години тому
Зображення згенероване ШІ
Що робити, якщо раптом крокодили полетять: інструкція з виживання та адаптації
3 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Жуйка на улюблених джинсах? Експерти поділилися дієвими лайфхаками для порятунку одягу
2 хв на прочитанняВчора
З Харківщини до Житомирщини: як аграрій-переселенець створив унікальний розплідник
2 хв на прочитанняВчора
Незважаючи на обстріли: ДТЕК повернув світло для понад 7,5 тисяч родин на Донеччині
1 хв на прочитанняВчора
Сезон відкрито: як захистити оселі від комарів та мух без хімії
2 хв на прочитанняВчора
Гороскоп на 9 червня 2025 року: день накопичення знань і нових горизонтів
6 хв на прочитанняВчора