У виборі необхідно віддавати перевагу тим продуктам, які знижують рівень холестерину, знижують артеріальний тиск, позитивно впливають на згортання крові. Оптимальною є перевага тих продуктів, які поєднують у собі ці три якості та є доступними.
Що потрібно їсти, щоб скоротити ймовірність цього захворювання, розповів експерт – лікар-невролог вищої категорії, к.м.н., епілептолог, нейрофізіолог, психотерапевт Наталія Толстова.
Напевно, найпростішим продуктом, який допоміг би в цьому питанні, є вівсянка з яблуком. Ця каша сприяє зниженню рівня ліпопротеїдів низької щільності, тому що вона містить жирні кислоти Омега-3, які, крім того, що знижують холестерин низької щільності, ще сприяють нормалізації рівня артеріального тиску.
Сардини, скумбрія, оселедець це ті продукти, які є невисокими за ціною і доступні кожному. У жирній морській рибі міститься велика кількість йоду, жирних кислот омега-3, які сприятливо впливають на еластичність судин та знижують холестерин.
Волоські горіхи, мигдаль та інші горіхи також нормалізують рівень холестерину. Якщо ми говоримо про горіхи, то повинні розуміти, що якщо їх посолити чи підсолодити, то їхня цінність різко знижується. Тому що таким чином збільшуються інші ризики розвитку інсульту.
Звичайно, авокадо, це не найдоступніший продукт, але, тим не менше, він присутній в наших магазинах, а численні дослідження показали, що вживання цього плода знижує рівень ліпопротеїдів низького рівня і сприяє нормалізації ваги, що також є непрямим фактором нормалізації обміну речовин у пацієнтів із ризиком інсульту.
Оливкову олію можна зустріти на прилавках кожного магазину. Вона є джерелом мононенасичених жирних кислот, її використовують як соус, приправи замість майонезу та жирних соусів з метою нормалізації рівня холестерину.
Якщо говорити про продукти, які знижують згортання крові, то тут панують соки. Будь-які з асортименту в магазині: грейпфрутовий, апельсиновий, лимонний, морквяний, яблучний тощо. Можливі комбінації, мікси, включення до раціону соків з овочів.
Часник та імбир також зменшують в’язкість крові та сприяють нормалізації гемореології, а ще вони активують обмінні процеси.
Найдоступнішим і найважливішим інгредієнтом, який нормалізує згортання крові, є вода. Вживання чистої води без газу до 1,5 літрів на день саме нормалізує гемореологію.