- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Легкі літні салати з йогуртом: просто і смачно
Легкі літні салати з йогуртом: просто і смачно
Для заправки можна купити готовий йогурт або ж приготувати його самостійно.
Салати з йогуртом із доступних продуктів швидко готуються й ідеально підходять для спекотних літніх днів.
Рецептами діляться «Здорові люди».
Для заправки салатів буде потрібен натуральний несолодкий йогурт, який має нейтральний смак. Такий йогурт продається у магазинах, але його нескладно зробити й удома. Для цього купіть в аптеці чи супермаркеті пробіотики (йогуртові дріжджові бактерії) та додайте їх у тепле молоко. Місткість добре закутайте і поставте в тепле місце щонайменше на 8 годин. Коли почнеться процес бродіння, йогурт потрібно поставити у холодильник. Після охолодження він готовий до вживання.
Салат із куркою та заправкою з йогурту
Курячі грудки можна замінити індичкою.
Інгредієнти:
курячі грудки — 3 шт.;
гвоздики — 2 квітки;
цибулина — 2 шт.;
морквина — 1 шт.;
стебло селери — 1 шт.;
зелений салат — 300 г;
зелені та чорні оливки (без кісточок) — 80 г;
гірчиця — 80 г;
йогурт — 200 г;
рослинна олія — 30 г;
сіль за смаком.
Приготування.
Курячі грудки промити і відварити в киплячій підсоленій воді разом із гвоздикою, половинкою моркви, селерою і цілою цибулиною приблизно 20-30 хвилин. Коли грудка буде готова, бульйон злити (його можна використовувати для інших рецептів) і дати охолонути грудці.
Салат промити, обсушити та нарізати смужками.
Моркву вимити, почистити та натерти на великій тертці.
Селеру помити і нарізати тонкими скибочками.
Викласти всі овочі в салатник, додати нарізані чи цілі оливки (залежно від розміру).
У невеликій мисці змішати йогурт із гірчицею, олією та невеликою кількістю солі.
Порвати курку руками чи виделкою на волокна — це зробить салат ніжнішим.
Змішати всі інгредієнти та приправити йогуртом. Поставити в холодильник на півгодини-годину, щоби салат настоявся.
Салат із огірків із йогуртом
Інгредієнти:
великі короткоплідні огірки — 2 шт.;
червона цибулина — ¼ шт.;
натуральний йогурт — 2 ст. л.;
лимонний сік — 1 ст. л.;
петрушка, кріп або кінза — 1 пучок;
сіль за смаком.
Приготування.
Огірки розрізати вздовж чотири частини, потім кожну з них тонкими часточками.
Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями.
Петрушку дрібно накришити, змішати з йогуртом, лимонним соком і сіллю.
У миску викласти огірки та цибулю, заправити йогуртним соусом.
Салат можна подавати відразу, проте смачнішим він стане, якщо постоїть хоча б півгодини в холодильнику.
Салат із броколі з йогуртом і помідорами
Броколі для салату можна використовувати як у сирому вигляді, так і в бланшованому.
Інгредієнти:
броколі — 300 г;
помідори — 2 шт.;
огірки — 2 шт.;
солодкий перець — ½ шт.;
салат «Айсберг» — ½ качана;
лимон — ½ шт.;
йогурт — 5-6 ст. л.;
гірчиця — 1 ч. л.;
сіль.
Приготування.
Броколі нарізати невеликими шматочками. За бажання можна попередньо її бланшувати. Для цього залити броколі окропом, залишити на хвилину та злити воду. Потім залити крижаною водою та знову злити. Це зробить броколі м'якшою, але при цьому хрумкою всередині.
Огірки, солодкий перець і помідори нарізати скибочками, салат нарвати великими шматками. Все змішати у мисці, додати сіль.
З лимона вичавити сік, змішати його з йогуртом і гірчицею та заправити салат.
Салат із йогуртом, картоплею та вареними яйцями
Інгредієнти:
йогурт — 100 г;
картопля — 150 г;
морква — 150 г;
яйця — 2 шт.;
помідори чері — 100 г;
лимонний сік — 2 ст. л.;
зелена цибуля чи петрушка;
рослинна олія;
сіль і чорний перець — за смаком.
Приготування.
Очищену картоплю відварити у великій кількості підсоленої води і дістати, коли вона буде ще відчутно твердою, але вже готовою. Остудити та нарізати на скибочки.
Яйця зварити, очистити й нарізати кільцями.
Моркву помити та нарізати дуже тонкою соломкою. Помідори розрізати на половинки.
Зелень помити, обсушити та подрібнити.
Йогурт викласти в миску, додати олію, сіль, перець, зелень, сік лимона. Перемішати.
Викласти овочі та яйця в миску, залити йогуртом і акуратно перемішати. Зверху прикрасити гілочкою петрушки.
Салат із м'яса та спаржевої квасолі з йогуртом
Для салату чудово підійдуть залишки шашлику чи барбекю, проте бажано, щоб м'ясо не було жирним.
Інгредієнти:
готове м'ясо — 400 г;
стручкова зелена квасоля — 250 г;
помідори чері — 150 г;
йогурт — 200 г;
цикорій — 1 качанчик;
м'ята — пучок;
рослинна олія;
сіль, перець.
Приготування.
Зелену квасолю відварити у великій кількості підсоленої води таким чином, аби вона залишалася твердою. Остудити й розрізати впоперек.
М'яту помити, обсушити та подрібнити. Змішати з йогуртом, додати олію, сіль і перець. Добре перемішати.
Квасолю, листя цикорію та розрізані на четвертинки чері змішати у салатнику.
М'ясо нарізати на тонкі платівки, додати до зелені.
Заправити м'ятно-йогуртовим соусом і подавати.
Салат із макаронів із йогуртовим соусом
Інгредієнти:
макарони — 250 г;
шинка — 100 г;
йогурт — 120 г;
маленька салатна цибулина — 1 шт.;
помідори середнього розміру — 2 шт.;
петрушка — пучок;
лавровий лист;
лимон — 1 шт.;
холодний бульйон — 50 г;
олія — 2 ст. л.;
сіль, мелений перець.
Приготування.
У каструлі довести до кипіння воду з невеликою кількістю олії, солі та лаврового листа. Коли вода закипить, додати макарони та відварити відповідно до інструкції. Коли макарони будуть готові, злити воду й охолодити.
Нарізати шинку на невеликі шматочки.
Помідор і цибулю нарізати кубиками. Якщо цибуля має дуже яскравий смак, її можна ошпарити.
Петрушку помити й обсушити, потім подрібнити.
З лимона вичавити сік.
Для заправки змішати йогурт, лимонний сік, олію, бульйон, петрушку, сіль і перець. Збити всі інгредієнти до однорідності, доки не вийде легкий крем.
У миску викласти холодні макарони, цибулю, помідори та шинку. Додати збитий соус і перемішати.
Салат із зелені та грейпфрутів із йогуртом
Легкий вітамінний салат бажано з'їсти відразу після приготування.
Інгредієнти:
салатний мікс — 200 г;
грейпфрут — 1 шт.;
волоські горіхи — 10 шт.;
йогурт — 100 г;
лимон — ½ шт.;
зелена цибуля — 3-4 пера;
петрушка — 2 гілочки;
олія;
сіль за смаком.
Приготування.
З лимона вичавити сік, простеживши, щоб у ньому не було насіння чи залишків м'якоті.
Дрібно нарізати добре промиті й обсушені зелену цибулю та петрушку. Перекласти зелень у невелику миску.
До зелені додати йогурт, лимонний сік, олію та сіль. Добре перемішати та прибрати убік.
Салат промити й обсушити, викласти в миску.
Очистити грейпфрут, нарізати кубиками та додати до салату.
Крупно накришити волоські горіхи, викласти до решти інгредієнтів і заправити соусом із йогурту.
Салат із булгуру з літніми овочами та йогуртом
Для салату підійдуть баклажани чи перець, які залишилися після приготування на грилі.
Інгредієнти:
булгур — 150 г;
грецький йогурт — 200 г;
великий баклажан — 1 шт.;
солодкий перець — 2 шт.;
червона цибулина — ½ шт.;
зелена цибуля — 5-6 пір'їни;
часник — 1 зубчик;
м'ята — 1 пучок;
олія;
сіль, перець — за смаком.
Приготування.
Замочити булгур у гарячій воді на 30 хвилин.
М'яту помити, обсушити та дрібно порізати.
Перекласти йогурт у миску, додати олію та розмішати до отримання однорідної маси.
Часник подрібнити, зелену цибулю нарізати дрібними шматочками. Викласти в йогурт, додати сіль і перець, майже всю м'яту (1 ложку залишити), добре перемішати й охолодити.
Баклажан порізати на скибочки чи кружальця завтовшки близько 1 см. Червону цибулю крупно нарізати.
Підготовлені овочі перекласти в змащену олією форму, посолити і збризкати олією. Запікати в розігрітій до 180 °C духовці 20 хвилин, ближче до кінця ввімкнувши гриль.
З булгуру злити воду і перекласти в салатник. Додати рідину, яка виділилася з овочів під час запікання, ложку нарізаної м'яти, крапельку олії та дрібку солі та залишити настоятися протягом 5-10 хвилин.
При подачі викласти на булгур запечені овочі та залити зверху йогуртовим соусом. Можна прикрасити салат листочками м'яти.
Салат із курки з горіхово-йогуртовим соусом
Куряче м'ясо можна замінити індичкою.
Інгредієнти:
курка — 200 г;
виноград без кісточок — 100 г;
зелений салат — 1 пучок;
петрушка — 10 гілочок;
йогурт — 100 г;
чищені волоські горіхи — 60 г;
часник — 1 зубчик;
сіль, перець — за смаком.
Приготування.
М'ясо курки нарізати соломкою.
Виноград помити, кожну ягоду розрізати навпіл.
Листя салату та зелень петрушки вимити, обсушити, дрібно покришити.
Часник пропустити через м'ясорубку разом із горіхами чи подрібнити блендером, додати йогурт, сіль і перець.
Змішати м'ясо курки з виноградом, салатом і петрушкою, розкласти по тарілках і полити соусом.
Фруктовий салат із йогуртом
Інгредієнти:
йогурт — 6 ст. л.;
яблуко — 1 шт.;
груша — 1 шт.;
банан — 1 шт.;
апельсин — 1 шт.;
мандарин — 3 шт.;
виноград — 2 жмені;
зерна гранату — 1 жменя.
Приготування.
Фрукти помити. Яблуко та грушу нарізати невеликими кубиками, виноград — часточками, мандарин та апельсин — на кілька частин, а банан — півкільцями.
Викласти фрукти шарами у широкі склянки та залити йогуртом. Зверху посипати зернами гранату.
Ягідний салат із йогуртом
Інгредієнти:
чорна смородина — 120 г;
червоні порічки — 120 г;
малина — 150 г;
полуниця — 150 г;
йогурт — 350 г.
Приготування.
Ягоди добре промити. Полуницю розрізати на 4-6 частин.
Змішати всі інгредієнти, розкласти по склянках чи креманках, залити йогуртом і прикрасити полуницею. Смачного!
Також ми наводили простий рецепт сніданку: холодний йогуртовий «суп» із персиками та вівсяними пластівцями.