Кизил — дуже корисна ягідка, от тільки не всі знають, що з неї можна приготувати смачне варення на зиму. Оскільки кизил в консервованому вигляді не втрачає своїх корисних властивостей, то ця ягідка дуже затребувана в зимовій консервації.
Інградієнти:
Вода питна — 0,3 л;
Кизил — 1 кг;
Цукровий пісок — 1,15 кг;
Мед липовий або квітковий — 145 гр;
Сік лимона — 55 мл.
Спосіб приготування варення з кизилу на зиму
Починайте процедуру з сортування і ополіскування кизилу. За бажанням можете звільнити плоди від кісточок, натиснувши на центр дном склянки. Потім складіть всі ягоди в друшляк і потримайте над парою 5 хвилин. Окремо змішайте воду з цукровим піском, відваріть сироп. Киплячою солодкою основою залийте кизил, почекайте 6 годин. Потім доведіть ласощі до бурління, продовжуйте варити чверть години. Через зазначений проміжок введіть мед і сік лимона. Проведіть термообробку ще 20 хвилин, після чого відразу ж розлийте частування по стерильним баночках. Прикрийте кришкою, остудіть, перевернувши.