Догори
Дати відгук

Кропивницький хлібзавод пектиме паски за старовинним рецептом

Особливістю місцевої паски є те, що вона прикрашена тістом замість збитого цукру з білками й посипкою

2 хв на прочитання22 Квітня 2024, 10:50
Паски за старовинним рецептом Паски за старовинним рецептом
Поділитись:

Кропивницький хлібзавод до Великодня випікатиме паски за 200-річним традиційним рецептом Кіровоградської області.

Рецепт взяли з книжки "Смачна Кропивниччина", в якій розповідається про традиційні страви регіону.

Про це Суспільному розповіла маркетологиня заводу Ірина Варакута.

Книжку "Смачна Кропивниччина" створили учасниці етнопроєкту "Баба Єлька", які їздять в експедиції селами регіону. До співпраці учасників проєкту запросили працівники хлібзаводу, розповіла Ірина Варкута.

"Ми вирішили запропонувати нашим споживачам паску зі смаком історії. Саму паску виготовити було не складно, через те, що це традиційний рецепт. Єдине, ми додали трішки родзинок, аби вона була солодша".

Особливістю місцевої паски є те, що вона прикрашена тістом замість збитого цукру з білками й посипкою: "Це традиційне оздоблення, з яким нас познайомила команда етнопроєкту — пташки, які символізують зв'язок неба та землі".

Рецепт тіста Світлана Буланова — співзасновниця проєкту — дізналась від бабусі, а вона від своєї баби. Вага паски 800 грамів. Світлана Буланова говорить, у бабусі було десятеро дітей і вона пекла, аби всім вистачило.

"Бабуся моя померла у 2009 році у віці майже 95 років. Майже до останніх своїх днів вона сама готувала, випікала і хліб, і паски. У 2008 році я куштувала бабину паску, з печі. Коли вона пекла, не можна було бігати по хаті, голосно говорить, злословити. Вчиняти вставала о третій-четвертій ранку, топила піч. Мені й моїм братам та сестрам вона дозволяла брати участь у виліплюванні голубів, хреста яким прикрашали паску".

У книзі "Смачна Кропивниччина" — 230 рецептів, зібраних у старожилів області. Рецептів паски – вісім, розповіла співзасновниця проєкту Інна Тільнова. Вона вважає, співпраця з виробниками допоможе популяризувати традиційну кулінарію: "Це дуже крута ідея, тому що одна справа записати страви, які будуть зберігатись у книжці, а інша — щоб їх можна було спробувати в ресторані, або купити".

Скільки пасок до Великодня випечуть за рецептом "Баби Єльки", визначаються, сказала маркетологиня хлібзаводу. Це залежатиме від замовлень магазинів. Пекти паски почнуть з 30 квітня.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Керівництво Одеського морпорту підозрюють у розтраті 8 млн грн на закупівлі техніки
Керівництво Одеського морпорту підозрюють у змові з бізнесменом для розтрати понад 8 млн грн
1 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
Понад 200 постраждалих громад забезпечили насінням овочів
1 хв на прочитання9 годин тому
День пасічника 19 серпня: історія та традиції медового свята в Україні
День пасічника: Україна вшановує хранителів давніх медових традицій
2 хв на прочитання10 годин тому
Директорку підрозділу Черкаської міськради підозрюють у розтраті 3,2 млн грн на закупівлі продуктів
Директорку підрозділу Черкаської міськради підозрюють у розтраті понад 3,2 млн грн на закупівлі продуктових наборів
1 хв на прочитанняВчора
9,4 тис. доларів за імпорт кави: до суду скеровано справу щодо групи, яка вимагала хабарі на митниці
1 хв на прочитанняВчора
Держпродспоживслужба адаптувала ще 5 сертифікатів для системи TRACES NT, спрощуючи експорт до ЄС
1 хв на прочитанняВчора
В Україні змінили правила керування сільгосптехнікою під час воєнного стану
1 хв на прочитанняВчора
18 серпня — Міжнародний день Піно Нуар
2 хв на прочитанняВчора