Деякі компоненти у борщі потрібно замінити, якщо страву їстиме діабетик.
У борщі дійсно є компоненти, які можуть не найкраще впливати на показники цукру в крові. Але якщо замінити їх або мінімізувати їхню кількість, то борщ стає цілком допустимою стравою навіть при цукровому діабеті, пише «Країна здоров’я».
Безпечними з погляду цукрового діабету є м'ясо, цибуля, зелень, капуста, томати, перець, часник та інші спеції. А ось морква, буряк та картопля здатні піднімати цукор у крові через свій високий глікемічний індекс.
Якщо ми хочемо зварити корисний при діабеті борщ, нам потрібно збільшити кількість низьковуглеводних овочів у складі. Тобто ми додаємо до борщу більше капусти, помідорів, перців, цибулі.
Відповідно, кількість моркви та буряків ми зменшуємо, а від картоплі взагалі відмовляємось. Його можна замінити на кабачок. Але важливо відправити кабачок у бульйон наприкінці приготування, щоб він не розварився.
Але навіть таким корисним борщем діабетику не треба об'їдатися. Дотримуємося міри. Одна невелика тарілка – оптимальна норма.
Сметану в такий борщ класти можна, перегони цукру вона не провокує. Тільки вибирайте не надто жирну, трохи більше 10%. Натерти окраєць часником із салом теж можна.
Раніше ми писали, як приготувати В'ялені томати на зиму: рецепт легкий, але трішки кропіткий