Вживання житнього або цільнозернового хліба може знизити ризики розвитку запальних процесів в організмі і сприяє схудненню.
Рекомендовано відмовитися від хліба, для якого використовують біле пшеничне борошно вищого ґатунку. Такий продукт насичений вуглеводами, що швидко засвоюються, і його вживання підвищує вміст цукру в крові. Крім того, організм починає дуже швидко засвоювати калорії і наслідком постійної присутності в меню білих батонів, булочок і лавашів може стати збільшення у вазі, швидке ожиріння живота, стегон.
При вживанні житнього чи цільнозернового хліба засвоєння вуглеводів відбувається повільніше, що продовжує відчуття ситості. Корисним для здоров'я помірне вживання такого хліба, особливо, якщо до нього додають різні злаки або насіння. Таким чином, з хлібом організм отримуватиме вітаміни групи В та мікроелементи калій, магній, селен.
Такий хліб сприяє зниженню загальної калорійності харчування, захищає від набору ваги та вікових хвороб, є профілактикою діабету, атеросклерозу та раннього старіння.