Догори
Дати відгук

Короля Чарльза не буде на новій 5-доларовій австралійській банкноті

Створення її може зайняти кілька років.

2 хв на прочитання05 Лютого 2023, 21:30
Поділитись:

На новій австралійській банкноті номіналом 5 доларів не буде зображення британського короля Чарльза III. Натомість новий дизайн вшановуватиме «культуру та історію перших австралійців».

Новий дизайн замінить портрет Її Величності Королеви Єлизавети II, йдеться в заяві Резервного банку Австралії (RBA). Це рішення ухвалили після консультації з австралійським урядом. Про це повідомляє CNN.

Банк консультуватиметься з First Australians щодо розробки банкноти, створення якої може зайняти кілька років.

Перші австралійці — це корінне населення країни, або люди перших націй — аборигени і мешканці островів Торресової протоки, нащадки найдавнішої безперервної культури світу, яка населяла континент понад 65 000 років. Разом вони становлять майже 3,2% 25-мільйонного населення країни.

Відтак, наявна 5-доларова банкнота надалі буде в обігу та залишатиметься законним платіжним засобом навіть після створення нової банкноти.

Чиновники заявили, що старі монети із зображенням королеви також залишаться законним платіжним засобом «назавжди».

А от на нових монетах буде зображення короля Чарльза III, які Королівський австралійський монетний двір, ймовірно, розпочне виробляти «у другій половині цього року», — заявив Ендрю Лі, помічник міністра з питань конкуренції, благодійності та казначейства, в інтерв'ю ABC Radio.

Монетний двір повідомив, що мав би оприлюднити дизайн перших монет короля Чарльза на початку цього року.

Як відомо, мільярди купюр і монет по всьому світу, на яких зображено портрет королеви Єлизавети II, перебувають у процесі заміни після її смерті у вересні 2022 року.

Зображення королеви є на певних банкнотах і монетах по всій Співдружності — асоціації 54 країн, майже всі з яких раніше колонізувало Сполучене Королівство.

В Австралії портрет королеви «був у кожній серії австралійських банкнот з моменту її коронації» протягом семи десятиліть.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко