Догори
Дати відгук

Контрабанда рідкісного виду: митники знайшли зуб кашалота в посилці (ФОТО)

Зуб вилучено.

1 хв на прочитання13 Жовтня 2024, 15:29
Митники знайшли зуб кашалота в посилці Митники знайшли зуб кашалота в посилці
Поділитись:

Київські митники зберегли від незаконного вивезення до США каналами поштового зв’язку зуб кашалота, що підпадає під дію Вашингтонської Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

Його виявили у поштовому відправленні, що прямувало з Києва до США.

Експерти Національного науково-природничого музею підтвердили природне походження зуба. 

Вони припускають, що зуб кашалота потрапив до України у період активної діяльності Одеської китобійної флотилії. Предмет оформлений як аматорський сувенір: на відполіровану поверхню нанесено малюнок – вид на військовий корабель в Севастопольській бухті. Даний зуб має певну наукову, музейну та освітню цінність. Рекомендується до внесення до Музейного фонду України.

Конвенцією CITES, зокрема, передбачено, що для експорту будь-якої тварини чи рослини, живої або мертвої, та будь-якої легко впізнаваної частини чи похідного від неї, необхідно попередньо отримати дозвільні документи, що видаються адміністративними органами України з питання виконання вимог Конвенції. На момент здійснення митного контролю такі документи до митниці не надавались і у міжнародному поштовому відправленні були відсутні.

Щодо відправника Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Зуб вилучено.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.