Догори
Дати відгук

Кому не можна їсти паски: радить лікар

Великої різниці між магазинними і домашніми пасками з погляду впливу на організм нема.

2 хв на прочитання04 Травня 2024, 07:32
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Мабуть, на Великдень усі полюбляють ласувати пасками. Паска — це здоба, зазвичай солодка, з додаванням родзинок. Проте якщо зловживати борошняним і солодким, наслідками стануть надмірна маса тіла, може розвинутись цукровий діабет і неалкогольна жирова хвороба печінки. Тому від вживання паски краще утриматися людям із надмірною вагою, із жовчнокам'яною хворобою, холециститом, панкреатитом. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Для здорових людей прийнятна одна порція паски на день (100-150 г). А от людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту краще себе обмежувати. Варто пам'ятати, що вершкове масло, яке входить до складу звичайної та сирної паски — це насичені жири, а насичені жири — це вплив на рівень холестерину.

До речі, особливої різниці між магазинною продукцією чи домашніми пасками з погляду впливу на організм немає. Однак якщо людина самостійно пече великодню здобу і прикрашає її глазур'ю з яєць, є ризик зараження сальмонельозом. Тому в домашніх умовах готувати треба із якісних яєць. Що стосується магазинних пасок, то не варто брати підгорілі: у такій випічці може бути підвищений рівень канцерогенів і токсичного акриламіду (хімічна речовина, яка з'являється у харчових продуктах під час обробки за високої температури). Тріщини на борошняному виробі можуть говорити про порушення технологічного процесу на етапі замішування тіста чи випічки.

Якщо людина раптом почне харчуватися лише пасками, виникнуть проблеми з випорожненням у вигляді запору. Дітям їсти паски можна в такому ж помірному режимі, що й дорослим — обмеження стосується лише зовсім маленьких дітей, які ще не харчуються за спільним столом. Якщо людина їсть багато паски, то в цей період необхідно збільшувати кількість клітковини  у раціоні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Американські вчені пропонують лікувати малярію у комарів, щоб зупинити поширення хвороби
3 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
Фінська традиція сауни з пірнанням в крижану воду набирає популярності у світі: що каже наука про її користь?
2 хв на прочитання6 годин тому
Фото з відкритих джерел
Високий рівень вітаміну D та уповільненням процесу старіння
4 хв на прочитання8 годин тому
Псоріаз і щоденні звички: що змінити для кращого самопочуття
Псоріаз і щоденні звички: що змінити для кращого самопочуття
2 хв на прочитання13 годин тому
Ефект плацебо програє ефекту ноцебо: науковці з’ясували, чому добру потрібно приділяти більше уваги
3 хв на прочитання16 годин тому
Чи існує "безпечний" вид алкоголю?
4 хв на прочитанняВчора
Міф чи правда: чи шкодить постійне покриття нігтів лаком?
4 хв на прочитанняВчора
Загроза здоров'ю мільярда підлітків: ожиріння, депресія та клімат стають новими викликами
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
На Одещині судитимуть директора деревообробного підприємства за контрабанду лісоматеріалів
На Одещині судитимуть директора деревообробного підприємства за контрабанду лісоматеріалів
1 хв на прочитання35 хвилин тому
Фото "УЗ"
Укрзалізниця продовжує ліквідовувати наслідки провалу земної породи для відновлення руху поїздів
1 хв на прочитаннягодина тому
Гороскоп на 19 травня 2025 року
Астропрогноз і гороскоп на 25 травня 2025 року
6 хв на прочитання3 години тому
Економічна підтримка: в Україні запрацював спільний інвестиційний фонд зі США. Фото: Мінекономіки України
В Україні офіційно запустили Американсько-український Інвестиційний фонд
1 хв на прочитання9 годин тому
Зелена мозаїка міст і долин
4 хв на прочитання10 годин тому
У Швейцарії запустили першу у світі мобільну сонячну електростанцію на залізничній колії
2 хв на прочитання12 годин тому
Німецький маковий сирник — нетрадиційний, вишуканий і водночас простий десерт
1 хв на прочитання15 годин тому
Створюємо сад із вибухом контрастних кольорів: магія ландшафтного дизайну
2 хв на прочитання21 година тому